reklama

Připravte si kýtu z prasátka tak, jak ji jedli na zámku

Toužíte po inovaci vašeho slavnostního jídelníčku? Není nic jednoduššího než vyzkoušet jeden předpis z receptáře našich babiček, který si určitě zamilujete.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Lahodná zámecká pochoutka si rozumí s karlovarským knedlíkem (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Recept na vepřovou kýtu s lahodnou smetanovou omáčkou a zeleninou pochází přímo z kuchyně na zámku v Přibyslavi. Protože je vynikající, byla by škoda, abyste ho nevyzkoušeli i vy.

Ingredience slibují jídlo vskutku sváteční
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ingredience slibují jídlo vskutku sváteční

Co budete k její přípravě potřebovat:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • 1 petržel
  • hrst sušených hub
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 dcl smetany
  • 2 dcl kvalitního suššího vína
  • 2 dcl vody
  • 125 g másla
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl

Nejdříve nakrájejte nadrobno cibuli a na másle ji v kastrolu lehce osmahněte do "sklovata". Pak přidejte kýtu vcelku a zprudka opečte po všech stranách. Podlijte vodou, přidejte sůl, koření a houby, zakryjte pokličkou a nechte vařit 40 minut.

Jemnost dodá smetana

Mezitím pokrájejte kořenovou zeleninu a jarní cibulku, které přidáte po 40 minutách do kastrolu. Pokud je v tu dobu už maso opravdu měkké, vyndejte ho. Vše nechte ještě 20 minut vařit.

Veškerou zeleninu pokrájejte nadrobno
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Veškerou zeleninu pokrájejte nadrobno

Když je zelenina hotová, zahustěte vývar jíškou a zalijte smetanou..Vařenou kýtu pokrájejte na plátky, které vložte ještě na chvíli do vařící se omáčky, aby do sebe maso natáhlo všechny chuti.

K masu přidejte pokrájenou zeleninu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
K masu přidejte pokrájenou zeleninu

Hotovou kýtu servírujte s přílohou, nejlépe s domácím karlovarským knedlíkem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 29. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová