Toužíte po inovaci vašeho slavnostního jídelníčku? Není nic jednoduššího než vyzkoušet jeden předpis z receptáře našich babiček, který si určitě zamilujete.
Recept na vepřovou kýtu s lahodnou smetanovou omáčkou a zeleninou pochází přímo z kuchyně na zámku v Přibyslavi. Protože je vynikající, byla by škoda, abyste ho nevyzkoušeli i vy.
Co budete k její přípravě potřebovat:
- 1 kg vepřové kýty
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky
- 1 petržel
- hrst sušených hub
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 dcl smetany
- 2 dcl kvalitního suššího vína
- 2 dcl vody
- 125 g másla
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
Nejdříve nakrájejte nadrobno cibuli a na másle ji v kastrolu lehce osmahněte do "sklovata". Pak přidejte kýtu vcelku a zprudka opečte po všech stranách. Podlijte vodou, přidejte sůl, koření a houby, zakryjte pokličkou a nechte vařit 40 minut.
Jemnost dodá smetana
Mezitím pokrájejte kořenovou zeleninu a jarní cibulku, které přidáte po 40 minutách do kastrolu. Pokud je v tu dobu už maso opravdu měkké, vyndejte ho. Vše nechte ještě 20 minut vařit.
Když je zelenina hotová, zahustěte vývar jíškou a zalijte smetanou..Vařenou kýtu pokrájejte na plátky, které vložte ještě na chvíli do vařící se omáčky, aby do sebe maso natáhlo všechny chuti.
Hotovou kýtu servírujte s přílohou, nejlépe s domácím karlovarským knedlíkem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 29. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová