reklama

Nebojte se rybí polévky. Jde to i bez kostí!

Co by to bylo za sváteční menu bez rybí polévky. Jenže leckoho odradí od její přípravy pracné shánění vnitřností nebo kosti, na které si musíte dávat pozor. Pokud ale uvaříte tuto vánoční dobrotu z rybího filé, těmto komplikacím se vyhnete. A ještě si skvěle pochutnáte.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Rybí polévka z filé je jemná a bez jediné kostičky (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Rybí polévka z filé má jen samé přednosti: je rychle připravená, má jemnou chuť a nenajdete v ní jedinou kostičku, takže ji během štědrovečerní hostiny bez váhání můžete nabídnout i malým dětem.

Co budete k její přípravě potřebovat:

  • 150 g rybího filé
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 velkou mrkev
  • půl citronu
  • sůl a pepř
  • krutony z housky
  • čerstvou petrželovou nať
Mezi ingrediencemi nesmějí chybět citron, čerstvá petrželka nebo citronová šťáva
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Mezi ingrediencemi nesmějí chybět citron, čerstvá petrželka nebo citronová šťáva

Nejdřív si z másla a mouky připravte poctivou jíšku, kterou pečlivě míchejte, aby se nepřipálila a získala krásnou zlatavou barvu. Její vůně vás přenese do kuchyně našich babiček a vyčaruje tu správnou vánoční atmosféru. Hotovou jíšku zalijte litrem vody a přiveďte k varu.

Kousky rybího filé pokrájejte na malé kostičky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Kousky rybího filé pokrájejte na malé kostičky

Než se začnou voda s jíškou v hrnci vařit, pokrájejte plátky filé na menší kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Do vroucího základu pak nasypte filé a mrkev a vše povařte 10 minut - to by mělo stačit na uvaření zeleniny i filé.

Citron dodá rybí polévce delikátní chuť
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Citron dodá rybí polévce delikátní chuť

Nakonec dochuťte polévku pepřem, solí a citronovou šťávou. Servírujte s čerstvou, najemno posekanou petrželovou natí a s krutonky z housky nebo veky, které jste si předtím do zlatova opekli na másle.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 22. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová