Co by to bylo za sváteční menu bez rybí polévky. Jenže leckoho odradí od její přípravy pracné shánění vnitřností nebo kosti, na které si musíte dávat pozor. Pokud ale uvaříte tuto vánoční dobrotu z rybího filé, těmto komplikacím se vyhnete. A ještě si skvěle pochutnáte.

Rybí polévka z filé má jen samé přednosti: je rychle připravená, má jemnou chuť a nenajdete v ní jedinou kostičku, takže ji během štědrovečerní hostiny bez váhání můžete nabídnout i malým dětem.
Co budete k její přípravě potřebovat:
- 150 g rybího filé
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 velkou mrkev
- půl citronu
- sůl a pepř
- krutony z housky
- čerstvou petrželovou nať

Nejdřív si z másla a mouky připravte poctivou jíšku, kterou pečlivě míchejte, aby se nepřipálila a získala krásnou zlatavou barvu. Její vůně vás přenese do kuchyně našich babiček a vyčaruje tu správnou vánoční atmosféru. Hotovou jíšku zalijte litrem vody a přiveďte k varu.

Než se začnou voda s jíškou v hrnci vařit, pokrájejte plátky filé na menší kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Do vroucího základu pak nasypte filé a mrkev a vše povařte 10 minut - to by mělo stačit na uvaření zeleniny i filé.

Nakonec dochuťte polévku pepřem, solí a citronovou šťávou. Servírujte s čerstvou, najemno posekanou petrželovou natí a s krutonky z housky nebo veky, které jste si předtím do zlatova opekli na másle.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 22. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová