Pusťte se do výroby vlastního domácího piva. Se správnými surovinami a pomůckami to není nic složitého a zhruba za měsíc můžete doma popíjet svůj vlastní zlatý mok. Máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého to zaručeně zvládnete.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/c1/f3/column/c1f3526ab54b9bcb50be2a891496f6df_hotove-domaci-pivo-v-pullitru.jpg)
K výrobě domácího piva budete potřebovat:
- dostatečně velký fermentační barel
- mladinový koncentrát
- sladový výtažek
- pivovarské kvasnice
- vodu
Základní pomůcka na výrobu domácího piva je fermentační barel. Je to nádoba speciálně vytvořená pro nápoje. Má silnější stěnu, která zajistí stabilitu i vůni piva. Po straně také najdete praktickou odměrku a hotové pivo pak snadno stočíte do lahví kohoutem.
![Do vody přidejte sladový výtažek](https://img.primadoma.cz/r/7f/59/column/7f591583d90e9ab49bc550e7fc143720_pridani-sladoveho-vytazku.jpg)
Do barelu dejte vodu, přidejte také mladinový koncentrát a sladový výtažek a zamíchejte. Vodu použijte teplou, aby se výtažek i koncentrát lepé rozmíchávaly.
![Teploměr vám pomůže hlídat teplotu](https://img.primadoma.cz/r/b9/84/column/b98406258a861a9599b4d3ece87667ca_nalepeni-teplomeru.jpg)
Další pomůckou při výrobě piva bude nalepovací teploměr, který po vložení ingrediencí nalepte na fermentační nádobu. Ten ukáže vhodnou teplotu. Ideální pro zakvášení piva je 22 až 25 °C.
![Nakonec přidejte také pivovarské kvasnice](https://img.primadoma.cz/r/27/96/column/27968fed611b6716be0b88f6164d9a90_pridani-kvasnic-do-barelu.jpg)
Pokud je tedy voda dle teploměru moc teplá, nechte vychladnout za občasného promíchání. Dodejte také pivovarské kvasnice, které jsou za vznik piva zodpovědné.
![Kvasná zátka s vodou zamezí kontaminaci](https://img.primadoma.cz/r/6f/af/column/6fafe9052605544ba9e06b977ae127f9_kvasna-zatka-s-vodou.jpg)
Fermentační nádobu zavřete, aby se ke směsi nedostaly bakterie. Do víka vložte ještě kvasnou zátku naplněnou vodou, která zabrání opět tomu, aby se pivo nekontaminovalo bakteriemi zvenčí.
![Nechte pivo 5 až 7 dní ležet](https://img.primadoma.cz/r/2f/60/column/2f6014fc6aa55619b5dbe7836326295a_yan09374.jpg)
Pivo se teď musí odležet. Barel by měl stát při teplotě zhruba 20 °C asi 5 dní až týden. Kvasnice za tu dobu přemění cukr na alkohol a na oxid uhličitý.
![Pivo stáčejte do lahví a uložte do lednice](https://img.primadoma.cz/r/fe/27/column/fe27976b0a4c245f3d7ee8cb5a9162e2_yan09385.jpg)
Po uplynutí této doby slijte své domácí pivo (barel má praktický kohout na stáčení) do lahví a nechte ho v nich ležet asi 3 týdny při teplotě 5 °C. Nejlépe jim tedy bude v lednici. Pak už můžete ochutnávat.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 26. 12. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová