reklama

Medové vánoční perníčky jako od babičky

Spojení vůní skořice, hřebíčku badyánu a anýzu v podobě perníkového koření je neodmyslitelným symbolem Vánoc, které se blíží mílovými kroky. Pokud již pečete cukroví, nebo si jen chcete navodit vánoční náladu, přinášíme vám recept na vláčné medové perníčky, které chutnají tak dobře, že je možná budete muset do Vánoc někam dobře schovat, aby vás nepokoušely chutě. Anebo si je můžete dát s horkým čajem, kávou či čokoládou hned po vychladnutí.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vánoce bez medových perníčků nebudou ty pravé (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Trocha perníkové historie

Víte, že perník patří k nejstarším druhům pečiva? Není jasné, kdy jej přesně lidstvo okusilo poprvé, avšak jeho přítomnost můžeme datovat již do dob starověkých civilizací. Byl oblíbený například v éře rozkvětu egyptské civilizace, v době starověkých faraonů, stejně tak jako v antickém Řecku a Římě. První recepty na jeho přípravu byly jednodušší než ty novodobé. Skládaly se jen z medu, mouky a pepře. Právě pepř byl pravděpodobně inspirací pro název této sladké pochoutky.

V průběhu času recept procházel jakousi evolucí, každý mistr perníkář měl svou vlastní recepturu, kterou uchovával v tajnosti, předával ji jen svému nástupci. Díky středověkým receptům víme, že se do perníčků přidávalo až 90 druhů bylin a koření. Pro dnešní dobu je nejtypičtější mix badyánu, nového koření, kardamomu, hřebíčku a skořice, můžete ale přidat také muškátový oříšek, anýz, nebo dokonce levanduli, záleží jen na vaší chuti.

Základem je dobré těsto s obsahem medu
i (Zdroj: Babiččina volba)
Základem je dobré těsto s obsahem medu

Speciální mouka na Perníčky

Evolucí procházejí také mouky – na trhu se objevují již specializované právě na tento druh pečiva. Díky nim dosáhnete profesionálního výsledku většinou hned napoprvé. Řeč je o limitované edici mouk Babiččina volba na Perníčky, která obsahuje směs pšeničné a žitné mouky z pečlivě vybraných surovin. Aktuálně je mouka až do vyprodání zásob k zakoupení v hypermarketech Albert či ve vybraných prodejnách Billa. A pokud mouku Babiččina volba na Perníčky neseženete, použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba.

Z rozváleného těsta se potom vykrajují nejrůznější tvary
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z rozváleného těsta se potom vykrajují nejrůznější tvary

Ingredience:

  • 1 kg mouky na Perníčky Babiččina volba (pokud mouku Babiččina volba na Perníčky neseženete, použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba)
  • 350 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 360 g tekutého medu
  • 150 g změklého másla
  • 20 g tuzemského rumu
  • 20 g jedlé sody
  • 20 g perníkového koření
  • 30 g kakaa
Víte, že perník patří k nejstarším druhům pečiva?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Víte, že perník patří k nejstarším druhům pečiva?

Postup:

Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte postupně všechny suroviny a ručně nebo v robotu zpracujte hladké, kompaktní těsto. Nechte je alespoň 30 minut odpočívat zabalené v lednici.

Tradiční zdobení perníčků bílkovou polevou
Tradiční zdobení perníčků bílkovou polevou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Perníčky polévané cukrovou polevou
Perníčky polévané cukrovou polevou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na vále vyválejte tenkou placku a vykrajujte různé tvary. Skládejte na pečicí papír a pečte zhruba 8–10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte vychladnout na mřížce a skladujte v uzavíratelné dóze.

Zdroj informací: Babiččina volba

Publikováno: 17. 12. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce