reklama

Recept na jednoduché mikulášské občerstvení

Oslavy Mikuláše jsou vždy spojeny s nadílkou a rovněž s chutným občerstvením. Chcete všechny přítomné překvapit něčím netradičním? Čekáte hosty a nevíte, co jim chutného připravit? Poradíme jednoduchý a chutný recept na kreativní jednohubky, které ocení každá návštěva nejen na Mikuláše.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Jednoduché mikulášské občerstvení zvládnete za chvíli (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Párky se dají využít i k výrobě jednohubek ve tvaru mikulášské boty nebo vánočního stromečku. S přípravou vám mohou pomoci i malý strávníci. Stačí k tomu obyčejné špejle z lipového dřeva a ingredience z ledničky.

Suroviny:

  • dietní párky
  • cherry rajčata
  • salátová okurka
  • papriková pasta
Ingredience na přípravu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ingredience na přípravu

Příprava:

Párek uřízněte kolmo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Párek uřízněte kolmo

Na mikulášské boty budete potřebovat párek, který si rozkrojíte kolmo nožem na prkénku na půlku a tuto část ještě rozdělíte na polovinu kolmým řezem v úhlu 45 °.

Nakrájené půlky párků si srovnejte po sebe
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakrájené půlky párků si srovnejte po sebe

Oba dílky spojte kolmou částí do pravého úhlu a propíchnete dřevěnou špejlí. Horní část boty potřete paprikovou pastou a vložte do stojánku, například z cedníku. Vánoční stromek vyrobíte ze tří dílů párků. Nejprve si párek položte na prkénko, rozkrojte kolmo na dvě půlky, které následně překrojíte podélně na dvě půlky. Kratší párek můžete rozpůlit rovnou podélným řezem. Vezměte tři díly, jejichž okraje kolmo seřízněte do tvaru stromku.

Z části okurky si připravte kmen. Postačí ukrojit plátek okurky a seříznout do obdélníku. Na špejli nejprve napíchněte okurku, následně tři díly párku podle velikosti, kdy nejdelší část bude spodek stromku a nejkratší jeho vrchol. Hvězdu uděláte z cherry rajčete, které na závěr propíchnete špejlí u vrcholu stromku.

Jednohubky můžete servírovat nejen jako občerstvení na Mikuláše, kdy zajisté svým tvarem polahodí každému oku a budou i všem chutnat, ale využijete je i někdy jindy, třeba pro neočekávanou návštěvu. Už nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť.

Tip:

Takto připravené jednohubky můžete doladit malými kousky pečiva ve tvaru obdélníků nebo čtverců, připomínajících dárky pod stromečkem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 4. 12. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská