Rychlá a česnekem s bylinkami provoněná večeře – to je krkovička s topinkou a ajvarem. Ajvar je hustá omáčka z pečených lilků, paprik a dalších ingrediencí, která pochází ze Srbska. Dodá masu nezapomenutelnou chuť. A nezapomeňte na pivo – nejen do marinády.
Jak připravit krkovičku s ajvarem a česnekovými topinkami
Příprava: 25 minut
Ingredience:
- 4 plátky krkovice
- 1 cibule
- 6 lžic oleje
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu
- sůl a pepř
- 3 dcl světlého piva
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce másla
K podávání:
- jemný ajvar
- topinky z klasického českého chleba, osmažené na řepkovém oleji a potřené česnekem
Příprava:
Plátkům masa na několika místech nařízneme okraje, aby se nám nekroutily. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Smícháme si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek, soli a pepře a vmícháme do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat).
Plátky krkovice potřeme touto marinádou z obou stran, naskládáme je na sebe do misky, zakryjeme a dáme přes noc marinovat do chladničky.
Druhý den si rozpálíme pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřeme olejem (maso je už mastné dost) a plátky na ní opečeme z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládáme na sebe na list alobalu, zabalíme a necháme cca 5 minut odpočívat, mezitím si doděláme šťávu - do pánve k výpeku přilijeme pivo, med, osolíme a opepříme, necháme mírně zredukovat, abychom měli tolik šťávy, kolik chceme. Ochutnáme a dochutíme.
Na závěr rozpustíme ve šťávě lžíci másla a vrátíme do pánve maso, vypneme plamen a zakryjeme ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou. Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečeme topinky na oleji, opečené topinky vysušíme papírovou utěrkou a potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček jemného ajvaru.
Zdroj informací: Podravka
Publikováno: 5. 1. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce