V domácí udírně připravíte nejen voňavé masíčko, ale využijete ji také pro výrobu vynikajících domácích uzených sýrů. Jakmile je ochutnáte, zjistíte, že ty z obchodů jim nemohou konkurovat - ani cenou, a už vůbec ne lahodnou a výraznou chutí.

Udit se dají v podstatě všechny druhy tvrdých a polotvrdých sýrů. Navíc s pomocí vlastní fantazie a silikonových formiček připravíte i uzené lahůdky s nejrůznějšími ingrediencemi, chutěmi a vůněmi.
Co budete potřebovat:
- sýr eidam (45 %)
- směs tvrdých sýrů
- paprikové floky
- zelený pepř
- smaženou cibulku
- brusinky
Kvalitní tvrdé sýry doporučujeme udit bez větších úprav, protože jejich chuť bývá tak výjimečná, že nepotřebují žádné vylepšení. Uzené sýry vlastních příchutí pak vyrobíte z 45% eidamu, který nejdříve nastrouhejte na větším struhadle, aby se jeho chuť lépe propojila s dalšími ingrediencemi.
Vyberte si tu "svou" chuť
Nastrouhaný Eidam smíchejte v míse třeba s paprikovými floky, brusinkami, zeleným pepřem nebo nadrobno nasekanými vlašskými ořechy či sušenými houbami - zkrátka se vším, co máte rádi a co máte zrovna po ruce. Celkovou chuť pak ještě zvýrazní lehce osmažená cibulka a troška nastrouhaného tvrdého sýra typu parmazán.

Směs řádně promíchejte a začnete jí plnit do připravených silikonových formiček. Až budete mít hotovo, formičky dejte do trouby rozehřáté na 70 °C a nechte 20 až 30 minut péct, tedy spíše rozpouštět, aby se všechny přísady a chutě správně spojily.

Vyuzení korunuje výsledek
Až vyndáte sýrové bábovičky z trouby, nechte je zchladnout a poté je vyklepněte. Už v tuto chvíli jsou vynikající a lze je servírovat, ale skutečnou lahůdku z nich udělá "pobyt" v domácí udírně.

Společně s nimi tam dejte udit i různé druhy delikatesních tvrdých sýrů, které nakrájejte třeba na silnější plátky nebo trojúhelníčky. V udírně zahřáté na 30 °C ponechte sýry 3,5 až 4 hodiny. Hotové labužnické kousky servírujte podle potřeby a příležitosti.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 21. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová