reklama

Upečte si tu pravou svatomartinskou husu s křupavou kůrkou, po které se jen zapráší

11. listopadu podle pranostiky přijíždí svatý Martin na bílém koni a přiváží první sníh. Ohlašuje tak začátek zimy. Již tradiční pochoutkou se stala pro tento sváteční čas tzv. svatomartinská husa. Víte, jak husu upéct tak, aby měla tu nejkřupavější kůžičku na světě?

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Oslavte svátek sv. Martinou svatomartinskou husou s křupavou kůžičkou (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Jak vybrat a připravit husu

Ideální je husa o hmotnosti kolem 4 kg, sváteční oběd bohatě vystačí pro pět i šestičlennou rodinu. Sežene ji buď u farmářů ve svém okolí, nebo začátkem listopadu i ve větších supermarketech. Husa totiž na rozdíl od kachny přes rok běžně k sehnání moc není. Vybírejte spíše mladší a menší kusy, které mají křehčí a také jemnější maso.

Starší husa je tužší a také obsahuje mnohem více tuku. Husa by neměla mít poškozenou kůži, kosti a podlitiny. Husu opláchněte, osušte a můžete i opatrně opálit zapomenuté zbytky brk. Zevnitř i zvenčí ji bohatě ochuťte solí a kmínem. Vložte ji do velkého pekáče s víkem a před samotným pečením nechte husu odpočinout v pokojové teplotě, aby maso neprocházelo velkými teplotními rozdíly.

Vybírejte středně velké kousky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vybírejte středně velké kousky

Jak svatomartinskou husu upéct

Podlijte malým množstvím vody a vložte do trouby předehřáté na 120 °C.  Podle velikosti husy pečte při programu pro pozvolné pečení zhruba 6 až 7 hodin. V průběhu pečení pekáč neotevírejte! Nemusíte se bát, nepřipálí se, protože pustí dost tuku.

Až zhruba po pěti hodinách můžete husu zkontrolovat a přelít výpekem. Pečte ještě hodinu. Poté víko odklopte, opět husu přelijte výpekem a teplotu zvyšte na 200 °C. Dopékejte asi 15 minut, aby byla kůže pěkně křupavá.

Husu pečte déle na nižší teplotu
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Husu pečte déle na nižší teplotu

Tip:

Stále si nejste jistí, jak dlouho péct husu, aby byla co nejlepší? Obecně se dá říct, že čím pomaleji budete husu péct, tím šťavnatější bude. Hlavně neotvírejte zbytečně troubu, nekontrolujte a nepropichujte maso. Snažte se husu ignorovat.

Husičku podávejte s knedlíkem a domácím zelím. Skvěle ji doplní také svěží mladé svatomartinské víno.

I velkou svatomartinskou husu pohodlně upečete v novém elektrickém sporáku MORA C 8678 BS v úsporné třídě A. Má odolnou sklokeramickou desku se čtyřmi rychlými Hi-Light zóny, dvěma dvojitými Duo zónami a nosností až 100 kg. Multifunkční XXL trouba má i při šířce sporáku 50 cm špičkový využitelný objem 70 l a peče naprosto rovnoměrně díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru inspirovanému tradiční pecí.

Je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C. Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo unikátní program pro přípravu mražených jídel bez předehřívání trouby či profesionální dvoufázové pečení. O snadnou údržbu vnitřního prostoru se postará funkce EcoClean i bez chemie a katalytický smalt krytu ventilátoru. Sporák stojí 11 990 Kč.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 11. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce