Celiaci mohli dlouhá léta na Vánoce jen závistivě koukat, jak se ostatní cpou cukrovím a vánočkou. Bezlepkové druhy cukroví jsou však šancí i pro lidi, alergické na lepek. Vyberte si vaše oblíbené cukroví a připravte si na Vánoce dokonalou hostinu.
Bezlepkové kakaové crinkles
Potřebujete:
- 120 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 30 g mletých mandlí
- 50 g změklého másla
- 50 g kakaa
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1/2 Kypřicího prášku bez lepku Labeta
Na obalení:
100 g moučkového cukru + jeden sáček Vanilinového cukru Labeta
Postup:
Nejprve vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a máslem do hladké pěny. Potom do těsta přimíchejte mouku, namleté mandle, kakao a kypřicí prášek. Těsto důkladně zpracujte a dejte alespoň na hodinu do lednice. Troubu si rozehřejte na 175 °C. Z vychlazeného těsta vyválejte kuličky a vyskládejte je na plech s pečícím papírem (crinkles při pečení nabydou do šířky, a proto je potřeba mezi nimi udělat mezery).
Každou kuličku potom obalte ve směsi z moučkového cukru s vanilinovým cukrem (díky čemuž vynikne popraskaný efekt) a lehce stlačte, ať nejsou úplně kulaté. Pečte zhruba 10-12 minut. Po vyndání z trouby nechte crinkles vychladnout a až potom je z plechu sundejte. Recept vyjde na dva plechy.
Bezlepková vosí hnízda
Recept na domácí piškoty bez lepku (26 větších kusů)
Potřebujete:
- 75 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce, špetku soli
- 1 polévkovou lžíci Vanilinového pudinku Labeta
- 2 polévkové lžíce vody
Postup:
Smícháme žloutky s půlkou cukru, vodou a pudinkem. Do této směsi opatrně vmícháme sníh, který jsme si připravili vyšleháním bílků, špetkou soli a druhou polovinou cukru. Když máme tuto směs opatrně zamíchanou, přimícháme pomalu i bezlepkovou mouku. Hotové těsto naplníme do sáčku a piškoty tvarujeme na plech s pečícím papírem. Dáme péct na 180 °C po dobu cca 10 min.
Recept na vosí hnízda
Ingredience:
Na hmotu:
- 250 g (ztvrdlých) piškotů + na podstavce
- 60 g kakaa
- 150 g změklého másla
- 300 g moučkového cukru
- 10 lžic rumu
Na krém:
- 80 g másla
- 1 žloutek
- vaječný likér či rum dle chuti
- 60 g moučkového cukru
Postup
Smícháme ingredience na vosí hnízda a vypracujeme z něj tvarovatelnou hmotu, kterou následovně vtlačujeme do formičky na vosí hnízda. Pokud máte formičky vyklepávací, je lepší si do nich předem dát trochu moučkového cukru, aby se vám tam hnízdo nepřilepilo. Do vytvořeného hnízda uděláme jamku na krém a vyndáme z formičky. Takto připravená hnízda plníme krémem, který jsme si připravili do sáčku s ustřiženým rohem. Nakonec přiklopíme piškotem a máme hotovo.
Vánočka bez lepku, mléka a vajec
Potřebujete:
- 420 g směsi na Vánočku bez lepku Labeta (již obsahuje cukr) + sáček sušeného droždí (též součástí balení)
- 2 g soli + 1 cukr s pravou vanilkou
- 1/2 lžíce kůry z BIO citronu
- 1 pol. lžíce rumu
- 75 g vegan majonézy
- 10 g bramborové vlákniny spařené v 100 ml horkého rostlinného mléka
- 320 g teplého (ne horkého) rostlinného mléka
- 35 g rozpuštěného bezlaktózového tuku
Na formu:
- tuk nebo olej na vymazání
- mandlové lupínky
- plech s pečicím papírem
Postup:
Nejdříve si v hrnečku spaříme bramborovou vlákninu rostlinným mlékem, vyšleháme vidličkou a necháme zchladnout. Ve zbytku zchladlého rostlinného mléka si rozšleháme vegan majonézu a rum. Směs na vánočku promícháme s vanilkovým cukrem a solí, citronovou kůrou, pak přidáme nabobtnalou vlákninu a prsty spojíme se směsí v drobenku.
Do středu nasypeme droždí a přilijeme vyšlehané rostlinné mléko s majonézou a rumem. Ručně nebo v robotu s hnětacím hákem 2 minuty prohněteme řídké těsto, které necháme 40 minut odpočinout v zakryté míse na teplém místě. Do vykynutého těsta přihněteme rozpuštěný tuk a případně sušené ovoce a mandle a přelijeme do formy na vánočku, kterou jsme vymazali a vysypali plátky mandlí. Necháme ještě před pečením ve formě 20 minut odpočinout.
Pečeme ve formě na 200 ˚C na statické teplo po dobu 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 ˚C a dopékáme dalších cca 25–30 minut. Pokud se shora připaluje, překryjeme alobalem. Nakonec vánočku překlopíme na plech s pečícím papírem, na kterém jsme měli formu a necháme v chladnoucí troubě ještě cca 10 minut dopéct shora. Pak vyndáme na mřížku a pocukrujeme.
Zdroj informací: Labeta
Publikováno: 20. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce