reklama

Dobrota z bílků podle našich babiček

Bílkový chlebíček je nejen vynikající tradiční sladká pochoutka, ale je to také ideální způsob, jak využít bílky, které vám zbyly třeba po pečení vánočního cukroví. Jeho příprava není příliš náročná a ještě se při ní naučíte pár užitečných vychytávek.

i (Zdroj: (Prima DOMA MEDIA, s.r.o.))
Upečený chlebíček z bílků podle tohoto receptu chutná stejně jako ten, který měly rády naše babičky (Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Zvláště při pečení vánočního cukroví nashromáždíte množství bílků, které je škoda nějak nevyužít. Můžete z nich připravit například vynikající bílkový chlebíček, kterému naše babičky a prababičky někdy také říkaly biskupský. A pokud ho nechcete dělat hned, bílky dejte zamrazit do a použijte je později. Když je necháte pozvolna povolit v lednici, vyšleháte je stejně dobře jako ty čerstvé.

Co budete potřebovat:

  • 13 bílků
  • 270 g moučkového cukru
  • 260 g hrubé mouky
  • 6 lžic rozehřátého másla
  • nasekané nebo namleté vlašské ořechy
  • kandované ovoce
  • bílou a tmavou čokoládu na polevu
  • 2 lžíce 100% tuku do polevy
Nejdříve si připravte všechny ingredience
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nejdříve si připravte všechny ingredience

Náš předpis na bílkový chlebíček počítá s 13 bílky, ale upéci ho můžete třeba z poloviční dávky všech ingrediencí. Kandované ovoce si vyberte podle chuti a předtím, než ho budete vmíchávat do těsta, ho obalte v hrubé mouce, aby se k sobě nelepilo.

Směs kandovaného ovoce vmíchejte do těsta
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs kandovaného ovoce vmíchejte do těsta

Přípravu chlebíčku začněte vyšleháním sněhu. Až s ním budete hotovi, opatrně do něj vmíchejte cukr, hrubou mouku a kandované ovoce s nasekanými nebo namletými vlašskými ořechy.

Nakonec do těsta vlijte rozpuštěné máslo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakonec do těsta vlijte rozpuštěné máslo

Nakonec pak do sněhu přidejte rozpuštěné máslo a vše ještě jednou lehce promíchejte.

Formu dopředu vymažte a lehce vysypejte hrubou moukou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Formu dopředu vymažte a lehce vysypejte hrubou moukou

Sněhové těsto vlijte do vymazané formy a dejte péct do trouby vyhřáté nejdříve asi na 170 °C. Při této teplotě nechte chlebíček péct asi 15 minut. Pak stáhněte teplotu na půl hodiny na 160 °C. Poté přikryjte plechem nebo pečicím papírem a pečte při 170 °C ještě asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Bílkovému chlebíčku sluší poleva z tmavé a bílé čokolády
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Bílkovému chlebíčku sluší poleva z tmavé a bílé čokolády

Nakonec si připravte z tmavé i bílé čokolády polevu, kterou rozpusťte společně se ztuženým tukem. Až budou mít správnou konzistenci, začněte jimi zdobit zchladlý bílkový chlebíček. A pokud budete chtít být v mlsání skutečně rozmařilí, pak vyzkoušejte chlebíček s trochou šlehačky - je zkrátka neodolatelný.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 7. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová