Bílkový chlebíček je nejen vynikající tradiční sladká pochoutka, ale je to také ideální způsob, jak využít bílky, které vám zbyly třeba po pečení vánočního cukroví. Jeho příprava není příliš náročná a ještě se při ní naučíte pár užitečných vychytávek.
Zvláště při pečení vánočního cukroví nashromáždíte množství bílků, které je škoda nějak nevyužít. Můžete z nich připravit například vynikající bílkový chlebíček, kterému naše babičky a prababičky někdy také říkaly biskupský. A pokud ho nechcete dělat hned, bílky dejte zamrazit do a použijte je později. Když je necháte pozvolna povolit v lednici, vyšleháte je stejně dobře jako ty čerstvé.
Co budete potřebovat:
- 13 bílků
- 270 g moučkového cukru
- 260 g hrubé mouky
- 6 lžic rozehřátého másla
- nasekané nebo namleté vlašské ořechy
- kandované ovoce
- bílou a tmavou čokoládu na polevu
- 2 lžíce 100% tuku do polevy
Náš předpis na bílkový chlebíček počítá s 13 bílky, ale upéci ho můžete třeba z poloviční dávky všech ingrediencí. Kandované ovoce si vyberte podle chuti a předtím, než ho budete vmíchávat do těsta, ho obalte v hrubé mouce, aby se k sobě nelepilo.
Přípravu chlebíčku začněte vyšleháním sněhu. Až s ním budete hotovi, opatrně do něj vmíchejte cukr, hrubou mouku a kandované ovoce s nasekanými nebo namletými vlašskými ořechy.
Nakonec pak do sněhu přidejte rozpuštěné máslo a vše ještě jednou lehce promíchejte.
Sněhové těsto vlijte do vymazané formy a dejte péct do trouby vyhřáté nejdříve asi na 170 °C. Při této teplotě nechte chlebíček péct asi 15 minut. Pak stáhněte teplotu na půl hodiny na 160 °C. Poté přikryjte plechem nebo pečicím papírem a pečte při 170 °C ještě asi půl až tři čtvrtě hodiny.
Nakonec si připravte z tmavé i bílé čokolády polevu, kterou rozpusťte společně se ztuženým tukem. Až budou mít správnou konzistenci, začněte jimi zdobit zchladlý bílkový chlebíček. A pokud budete chtít být v mlsání skutečně rozmařilí, pak vyzkoušejte chlebíček s trochou šlehačky - je zkrátka neodolatelný.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 7. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová