Při plánování kuchyně věnujeme pozornost hlavně designu kuchyňských skříněk, pracovní desky a různých spotřebičů, které nám mají život zjednodušit a zpříjemnit. To ale nestačí. Abychom si vše zjednodušili opravdu na maximum, musíme přemýšlet nad vybavením a nad tím, aby na sebe kuchyňské zóny logicky navazovaly. A zde může přijít kámen úrazu.
Ať už plánujete kuchyň lineární, do U či do L, neměli byste zapomenout na uspořádání jednotlivých zón. Jejich logická návaznost nám usnadní fungování v kuchyni. V blízkosti místa na vaření by se tedy měla nacházet mycí část. Pracovní prostor pro přípravu pokrmů je dobré mít z obou stran mycí i varné zóny, pokud to dispozice kuchyně dovoluje. Neméně důležitý je ale prostor pro skladování a odkládání veškerého kuchyňského vybavení a ingrediencí na vaření. Každá věc by měla mít své místo, abychom vždy hned našli to, co zrovna potřebujeme.
Pořádek v kuchyni je věčné téma. Dnes už ale kuchyňská studia nabízejí promyšlené možnosti, jak skladovat veškeré kuchyňské náčiní i potraviny. I v tomto případě je důležité přemýšlet nad ergonomií ukládání a věci, které potřebujete nejčastěji, by se měli nacházet co nejblíže pracovnímu místu.
Závěsné systémy
Nůž, vařečka, utěrka – to je jen pár věcí, které v kuchyni používáme každou chvilku. Vyplatí se je tak mít blízko místa, v kterém jídlo připravujeme. Skvělou variantou jsou závěsné systémy. Na háčcích nad pracovní deskou tak můžeme potřebné náčiní hned při ruce. Nože je kvůli bezpečí lepší připevnit na magnetickou lištu, která je udrží na svém místě. Dnes už si můžete vybrat z mnoha variant, materiálů i barev závěsných programů, a tak v nich můžete míst uschovány i třeba papírové utěrky, oblíbené hrnečky, kořenky a další nezbytnosti, které často používáte.
Zásuvky a vnitřní organizéry
Zásuvky jsou šikovným pomocníkem pro uschování téměř čehokoliv. Ať je budete využívat na potraviny, nádobí, příbory či hrnce, vyplatí se nejprve zamyslet nad tím, jakým způsobem je uložit přehledně. Veškeré věci, které budou v zásuvce, by totiž měly být vidět na první pohled, aby byly hned po ruce a nemuseli jste ji celou prohledávat. V některých případech je proto vhodné věci uložit do vnitřních organizérů, díky kterým vždy rychle najdeme, co je zrovna potřeba.
Otevřené police
Otevřené police se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. A není divu. Prostor díky nim vypadá daleko útulněji, osobitěji a vzdušněji. Tím, že máte uložené věci na očích, je budete i častěji používat a budete mít větší přehled o tom, jaké nádobí vlastníte. Do otevřených polic můžete ukládat hrnky, sklenice, talíře, ale i suché potraviny, koření, kuchařky a další věci, po kterých často saháte.
Výsuvné organizéry
Výsuvné koše, zásuvky či věšáky by v moderní kuchyni rozhodně neměly chybět. Nejen že v nich můžeme mít uloženou spoustu věcí, ale navíc jdou i pohodlně vysunout, a tak se konečně nemusíme nořit do hlubin kuchyňských skříní.
Věděli jste, že…
Svou kuchyň si můžete naplánovat do posledního detailu? Odborníci v kuchyňských studiích vás provedou celým procesem plánování, zodpovědí všechny vaše dotazy a vytvoří vám 3D návrh vaší budoucí kuchyně, abyste měli jasnou představu, jak bude kuchyň vypadat.
Preferujete pohodlí domova, ale zároveň byste se při plánování kuchyně rádi poradili se zkušenými odborníky? Můžete využít komplexního poradenství v kuchyňských studiích také on-line. Experti vás celým procesem provedou tak, že vše bez problémů zvládnete.
Zdroj informací: ASKO - NÁBYTEK, spol. s r.o.
Publikováno: 30. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce