Čas sklizně je pomalu za námi, ale stále nám zbývá otázka, co budeme se sklizeným ovocem dělat. Ideálně se nabízí je zamrazit, usušit nebo zpracovat do kompotů či marmelád. A právě na marmelády se zaměříme a nabídneme vám několik zajímavých a méně obvyklých receptů.
Kdoulová povidla z pomalého hrnce
Potřebujete:
- 3 kg pokrájených kdoulí (není potřeba loupat, chloupky manipulací a omytím opadají)
- 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
- 2 lžíce octa
- podle chuti hřebíček, skořice a vanilku
Postup:
Nakrájené kdoule nasypeme do pomalého hrnce a zároveň přidáme i ocet a koření (to můžeme ale i zcela vynechat). Na pomalém hrnci nastavíme dobu vaření 8 hodin a necháme ho dělat svou práci. Uvařené kdoule jsou krásně měkké, ale potřebují rozmixovat tyčovým mixérem. Hned potom do nich zamícháme želírovací cukr, případně ještě dochutíme, a tentokrát zapneme hrnec na 12 hodin. Voda se bude pomalu odpařovat, takže je potřeba občas povidla promíchat. Hotová povidla naplníme do čistých sterilizovaných skleniček, vydezinfikujeme hrdla a víčka (třeba alkoholem), a zavařujeme 20 minut.
Rakytníkový sirup
Potřebujete:
- 500 g rakytníku
- 250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
- 500 ml vody
Postup:
Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem od Labety, a protože rakytník je hodně kyselý, nepřidáváme už ani citrón, ani kyselinu citrónovou. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.
Mirabelkový džem s vánočním kořením
Potřebujete:
- 1 kg mirabelek (nebo zralých sladkých špendlíků)
- 300 g třtinového cukru
- Ovocný pektin Labeta
- šťávu z jednoho citronu
- 1 hvězdičku badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 2 kousky celé skořice
Postup:
Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou.
Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.
Citronová chia marmeláda
Potřebujete:
- 750 g citronů (oloupaných, bez blanek)
- 3 lžičky citronové kůry
- 6 lžic cukru
- Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
- 1,5 lžičky chia semínek
Postup:
Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Zimní džem „vitamínová bomba“
Potřebujete:
- 1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi)
- 4 lžičky medu,
- BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta
Postup:
Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby džem nezhořkl. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.
Tipy:
- Místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.
- Po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.
- Mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.
- Díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek
- Jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády).
Zdroj informací: Labeta
Publikováno: 6. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce