reklama

Připravte si zimní marmelády a džemy plné vitaminů

Čas sklizně je pomalu za námi, ale stále nám zbývá otázka, co budeme se sklizeným ovocem dělat. Ideálně se nabízí je zamrazit, usušit nebo zpracovat do kompotů či marmelád. A právě na marmelády se zaměříme a nabídneme vám několik zajímavých a méně obvyklých receptů.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Podzimní a zimní džemy, povidla a kompoty (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kdoulová povidla z pomalého hrnce

Potřebujete:

  • 3 kg pokrájených kdoulí (není potřeba loupat, chloupky manipulací a omytím opadají)
  • 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • 2 lžíce octa
  • podle chuti hřebíček, skořice a vanilku

Postup:

Nakrájené kdoule nasypeme do pomalého hrnce a zároveň přidáme i ocet a koření (to můžeme ale i zcela vynechat). Na pomalém hrnci nastavíme dobu vaření 8 hodin a necháme ho dělat svou práci. Uvařené kdoule jsou krásně měkké, ale potřebují rozmixovat tyčovým mixérem. Hned potom do nich zamícháme želírovací cukr, případně ještě dochutíme, a tentokrát zapneme hrnec na 12 hodin. Voda se bude pomalu odpařovat, takže je potřeba občas povidla promíchat. Hotová povidla naplníme do čistých sterilizovaných skleniček, vydezinfikujeme hrdla a víčka (třeba alkoholem), a zavařujeme 20 minut. 

Kdoulová povidla z pomalého hrnce
i (Zdroj: Labeta)
Kdoulová povidla z pomalého hrnce

Rakytníkový sirup

Potřebujete:

  • 500 g rakytníku
  • 250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • 500 ml vody

Postup:

Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem od Labety, a protože rakytník je hodně kyselý, nepřidáváme už ani citrón, ani kyselinu citrónovou. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru. 

Rakytníkový sirup
i (Zdroj: Labeta)
Rakytníkový sirup

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Potřebujete:

  • 1 kg mirabelek (nebo zralých sladkých špendlíků)
  • 300 g třtinového cukru
  • Ovocný pektin Labeta
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 kousky celé skořice

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou.

Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Mirabelkový džem s vánočním kořením
i (Zdroj: Labeta)
Mirabelkový džem s vánočním kořením

Citronová chia marmeláda

Potřebujete:

  • 750 g citronů (oloupaných, bez blanek)
  • 3 lžičky citronové kůry
  • 6 lžic cukru
  • Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
  • 1,5 lžičky chia semínek

Postup:

Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Citronová chia marmeláda
i (Zdroj: Labeta)
Citronová chia marmeláda

Zimní džem „vitamínová bomba“

Potřebujete:

  • 1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi)
  • 4 lžičky medu,
  • BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta

Postup:

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby džem nezhořkl. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Zimní džem „vitamínová bomba“
i (Zdroj: Labeta)
Zimní džem „vitamínová bomba“

Tipy:

  • Místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.
  • Po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.
  • Mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.
  • Díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek
  • Jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády).

Zdroj informací: Labeta

Publikováno: 6. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce