reklama

Připravte si tu nej sekanou podle našeho vyzkoušeného receptu

Když se řekne sekaná, tak si jistě každý z nás vybaví pečenou šišku mletého masa, kterou nám dělaly naše milé babičky. A stejně jako u bramborového salátu zde platí, co domácnost, to jiný recept. My jsme pro vás přichystali recept, který spojí tradiční pokrm a zdravou výživu. Vyzkoušejte jej a zcela jistě se tato verze sekané stane vaší oblíbenou.

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Připravte si tradiční sekanou v netradiční úpravě podle našeho receptu (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Správná sekaná nemá být ani suchá, ani moc tučná a na řezu musí být kyprá a lákavá. Příprava sama o sobě není složitá, ale pečení není jen tak. Je potřeba dát pozor, aby sekaná při pečení nepopraskala. Vytekla by z ní totiž šťáva a lahodná chuť by byla tatam. Stačí ale znát několik triků.

Potřebujete (na 4 až 6 porcí):

  • 800 g mletého masa mix (vepřové a hovězí)
  • 1 cibuli
  • 150 g mraženého hrášku
  • 2 mrkve
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce, případně ještě 1 bílek na potření
  • olej

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 1 hodina

Jak postupovat?

Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.

Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch. Předejdete tak tomu, že rozpínající se vzduch během pečení roztrhá kůrku.

Tato sekaná se jistě stane vaším oblíbeným pokrmem
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Tato sekaná se jistě stane vaším oblíbeným pokrmem

Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče, drží tvar a méně praská. Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou. Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.

I když se to nezdá, na technice pečení velmi záleží. Formu se sekanou vkládejte až do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu. Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota a na výsledku to bude znát. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla rychleji hotová; zcela jistě by popraskala. Hotovou sekanou podávejte tradičně s bramborovou kaší, ale vynikající je třeba s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.

Tip:

Jestli máte doma dosluhující sporák, který pamatuje lepší časy a vysokou spotřebou energie ukrajuje z rodinného rozpočtu, je nejspíš čas ho vyměnit za nový s moderní varnou deskou a všestrannou troubou s rovnoměrným, přesným pečením a dalšími vymoženostmi.

Třeba za elektrický sporák MORA C 8678 BS v úsporné třídě A. Má odolnou sklokeramickou desku se čtyřmi rychlými Hi-Light zóny, dvěma dvojitými Duo zónami a nosností až 100 kg. Multifunkční XXL trouba má i při šířce sporáku 50 cm nezvykle velkým využitelný objem 70 l a peče naprosto rovnoměrně díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru inspirovanému tradiční pecí.

Má velký průzor a kvalitní osvětlení, takže nemusíte během pečení zbytečně otevírat dvířka a plýtvat energií. Je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C. Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo unikátní program pro přípravu mražených jídel bez předehřívání trouby.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 19. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce