reklama

Připravte si tu nej sekanou podle našeho vyzkoušeného receptu

Když se řekne sekaná, tak si jistě každý z nás vybaví pečenou šišku mletého masa, kterou nám dělaly naše milé babičky. A stejně jako u bramborového salátu zde platí, co domácnost, to jiný recept. My jsme pro vás přichystali recept, který spojí tradiční pokrm a zdravou výživu. Vyzkoušejte jej a zcela jistě se tato verze sekané stane vaší oblíbenou.

Připravte si tradiční sekanou v netradiční úpravě podle našeho receptu (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Správná sekaná nemá být ani suchá, ani moc tučná a na řezu musí být kyprá a lákavá. Příprava sama o sobě není složitá, ale pečení není jen tak. Je potřeba dát pozor, aby sekaná při pečení nepopraskala. Vytekla by z ní totiž šťáva a lahodná chuť by byla tatam. Stačí ale znát několik triků.

Potřebujete (na 4 až 6 porcí):

  • 800 g mletého masa mix (vepřové a hovězí)
  • 1 cibuli
  • 150 g mraženého hrášku
  • 2 mrkve
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce, případně ještě 1 bílek na potření
  • olej

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 1 hodina

Jak postupovat?

Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.

Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch. Předejdete tak tomu, že rozpínající se vzduch během pečení roztrhá kůrku.

Tato sekaná se jistě stane vaším oblíbeným pokrmem
Tato sekaná se jistě stane vaším oblíbeným pokrmem (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče, drží tvar a méně praská. Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou. Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.

I když se to nezdá, na technice pečení velmi záleží. Formu se sekanou vkládejte až do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu. Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota a na výsledku to bude znát. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla rychleji hotová; zcela jistě by popraskala. Hotovou sekanou podávejte tradičně s bramborovou kaší, ale vynikající je třeba s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.

Tip:

Jestli máte doma dosluhující sporák, který pamatuje lepší časy a vysokou spotřebou energie ukrajuje z rodinného rozpočtu, je nejspíš čas ho vyměnit za nový s moderní varnou deskou a všestrannou troubou s rovnoměrným, přesným pečením a dalšími vymoženostmi.

Třeba za elektrický sporák MORA C 8678 BS v úsporné třídě A. Má odolnou sklokeramickou desku se čtyřmi rychlými Hi-Light zóny, dvěma dvojitými Duo zónami a nosností až 100 kg. Multifunkční XXL trouba má i při šířce sporáku 50 cm nezvykle velkým využitelný objem 70 l a peče naprosto rovnoměrně díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru inspirovanému tradiční pecí.

Má velký průzor a kvalitní osvětlení, takže nemusíte během pečení zbytečně otevírat dvířka a plýtvat energií. Je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C. Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo unikátní program pro přípravu mražených jídel bez předehřívání trouby.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 19. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce