Včelí med si již našel své místo v naší kuchyni, ale i kosmetice. Obsahuje spoustu vitaminů, minerálů i enzymů, je plnohodnotnou náhradou cukru. V době viróz a nachlazení je naprosto nenahraditelný. Med přidáváme do různých nápojů, čajů, ale i jídel. Zkoušeli jste si už medem osladit kávu?
Ochranný štít plný zdraví
Ať už patříte k těm, komu stačí jedna ranní káva anebo je tento horký aromatický mok nepostradatelným společníkem celého vašeho dne, přechod od cukru k medu při jejím slazením je jednoduchý a bezbolestný způsob, jak průběžně výrazně podpořit svou obranyschopnost a posílit zdraví.
Med je totiž bez přehánění takový univerzální všelék, který obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, flavonidů, vitamínů a minerálů. Je to přírodní potravina, která rovněž obsahuje "pinocembrin", což je antioxidant spojený s lepším fungování mozku.
Vhodné i pro diabetiky
Někdo by mohl namítnout, že med je přeci velmi sladký, dokonce sladší než cukr! To je pravda a proto ho také nepotřebujete tolik jako cukru, ale mnohem méně, navíc med neobsahuje sacharózu (tzv. řepný cukr). Tu při slazení cukrem naše lidské tělo nejdříve metabolicky štěpí na fruktózu a glukózu. Teprve poté jsou tyto jednoduché cukry využity v lidském těle. Při použití medu jako sladidla toto pro tělo namáhavé metabolické štěpení odpadá. Schválně, kolik cukru denně spotřebujete jen do kávy? Med přitom neublíží ani diabetickým pacientům.
Je libo gurmánský zážitek?
A nemusíte se obávat, med rozhodně chuť kávy nezkazí, ba naopak. Češi jsou velmi zvyklí sladit, vařit a péct s bílým cukrem. Přitom tradiční pojetí české kuchyně historicky používalo právě med. Nejjednodušší je použít dávkovač s lučním medem (kterým nic nezapatláte) nebo třeba známého „medvídka Medíka“, kterého mají v oblibě zejména děti. To samozřejmě platí i pro slazení všech možných čajů, abychom na jejich milovníky nezapomněli.
Medy vhodné pro jednotlivé druhy kávy, také melty nebo čaje:
- turecká káva – květový med
- překapávaná káva – český med květový
- presso – český med květový
- latté – pastovaný
- kapučíno – pastovaný med
- ledové latté – květový med
- melta s medem a mlékem – pastovaný/květový
- mléko s medem – pastovaný/květový
- čaj se zázvorem – lesní med
- bylinné čaje – lipový med
Gurmánsky můžete samozřejmě experimentovat dle svých chutí. Někomu vyhovují jemnější medy, které nemají na chuť kávy takový vliv, někdo může vyzkoušet i exotické medy (koriandrový, avokádový, kaštanový, pomerančový atd.), které posunou pití kávy na jinou úroveň a můžete tak pít každý den trochu jiný nápoj.
Pokud si stále nejste jisti – máme pro vás jasnou radu: Zkuste to. Nic vás nepřesvědčí lépe. A až si za pár měsíců uvědomíte, že vás tentokrát „nějak“ minulo tradiční podzimní nachlazení nebo bolest v krku, budete vědět, čemu za to vděčíte!
Zdroj informací: Medokomerc
Publikováno: 18. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce