Fazolová paštika může být skvělou náhražkou paštiky masové a rozhodně nebude určena jen vegetariánům. Ulevit svému žaludku občas od masa a zejména masných výrobků, ve kterých nalezneme bohužel i celou řadu různých "šmakulád", je prospěšné a naše zdraví nám poděkuje. Luštěniny navíc jsou plnohodnotné a díky vláknině nám pomohou se zpracováním potravin v žaludku a trávicím ústrojí.
Něco o fazolích
Fazole obsahují okolo 30 % kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. V současnosti plně nahrazují maso vegetariánům a veganům. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.
Fazole jsou také bohaté na vitamin B2, kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady B. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku, vápníku a mědi. Napomáhají při tvorbě červených krvinek. Pomáhají také upravovat vysoký krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodíku, a naopak velké množství draslíku. Obsahují aglutininy, které mají silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky.
Díky svému složení fazole čistí střeva, posilují tak jejich fungování, pomáhají proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při snižování hladiny "zlého" cholesterolu a krevního tlaku. Fazole jsou také vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. Konzumace fazolí se osvědčuje při hubnutí, protože obsahují hodně rozpustné vlákniny, což je potrava pro střevní mikroflóru.
Fazolová paštika
Co budeme potřebovat:
- 1 plechovku fazolí (sterilované ve slaném nálevu)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 větší cibuli
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1/4 lžičky sladké papriky
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky majoránky
Postup:
Na oleji zpěníme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
Plechovku fazolí otevřeme, slijeme nálev a přidáme společně s kořením, sójovou omáčkou a česnekem k cibulce. Necháme spojit v pánvi a krátce povařit. Hotovou směs přendáme do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladké hmoty.
Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou.
Fazole s uzenou vůní
Co budeme potřebovat:
- 2 uzená kuřecí stehna
- 1 plechovku bílých fazolí
- 1 plechovku červených fazolí
- 2 větší rajčata
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 15 dkg pikantní slaniny
- čerstvý tymián
- saturejku
- zelenou petrželku
- uzenou papriku
- sůl
Postup:
Kuřecí stehna zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kousky. Kůži a slaninu nadrobno nakrájíme a necháme vyškvařit na suché pánvi. Potom přidáme pokrájenou cibuli, zesklovatíme a zaprášíme uzenou paprikou.
Bylinky omyjeme a otrháme lístečky do pánve, dále přidáme na kostičky pokrájená rajčata a asi 5 minut podusíme, podlijeme asi 0,5 dcl vody. Do pánve vložíme maso, fazole a česnek a dochutíme solí. Necháme podusit ještě 5 minut a vmícháme posekanou petrželku.
Podáváme s pečivem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; mojezdravi.cz; toprecepty.cz
Publikováno: 23. 9. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová