Pokud máte rádi grilovanou nebo pečenou zeleninu, máme pro vás jednoduchý recept, jak ji naložit a prodloužit jí život. Použít ji potom můžete jako přílohu k masu, do salátu, na křupavou bagetu, k těstovinám nebo vlastně jakkoliv, jak vám bude vyhovovat.

Nakládaná grilovaná zelenina
Na tento skvělý a lehký recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo vám bude stačit doslova jen pár minut na přípravu. Během grilování nebo pečení si zelenina vystačí sama, aniž by hrozilo rychlé spálení jako třeba u masa. Dalších pár minut počítejte na naplnění sklenic - a hotovo! Horká zelenina ochotně přijme a nasaje všechny chutě a vůně, takže až sklenici otevřete, čeká vás symfonie smyslových zážitků z božské zeleniny s bylinkami a kapkou svěžího ochuceného oleje.

Na dvě sklenice nakládané zeleniny si připravte:
- 300 g cuket
- 300 g lilku
- hrst cherry rajčat
- 1 papriku
- svazek jarní cibulky
- čerstvé oregano nebo jiné bylinky dle chuti
- citronovou šťávu
- olej, nejlépe olivový
- sůl
A jak na to?
Cuketu a lilek nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Rajčata překrojte napůl, papriku na proužky a jarní cibulku na špalíky. Zeleninu rozložte na plech s pečícím papírem, zakápněte olejem, osolte a pečte v troubě na 220 °C dozlatova asi 20 minut.
Upečenou zeleninu postupně navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami. Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden. Tedy pokud tu dobrotu dřív nesníte.
Tip:
Na grilování se vám bude hodit zelenina v co nejlepším stavu – čerstvá nebo dobře uskladněná. Ideální je speciální zásuvka s plynulou regulací vlhkosti, která zabrání přesušení a svraskání. K tomu, aby naopak nedošlo ke kontaktu s případnou přebytečnou vlhkostí na dně zásuvky a napadení plísněmi, poslouží antibakteriální podložka FreshPad.

O blogu S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Nejsem líná stát ráno frontu na tu nejčerstvější zeleninu na trhu, ani cestovat přes půl republiky za gastro zážitky a dobrým jídlem. Ráda peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup i na čas,“ říká o sobě Kaya.


Zdroj informací: whirlpool.cz; S vášní pro jídlo
Publikováno: 19. 9. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce