Dýně jsou typickou plodinou pozdního léta i raného podzimu. Ovšem, když se jich urodí tolik, že nevíte, kam s nimi a co s nimi, chce to rychlý plán. Po otevření spíže zjistíte, že kompotů, marmelád a dýňových polévek máte od loňska tolik, že byste je mohli prodávat. Tak co s dýněmi? Máme několik zajímavých receptů.
Dýně trochu jinak
Dýně, ať už ta klasická, co dorůstá obřích rozměrů, nebo dýně Hokkaidó, máslová nebo další, všechny tyto plodiny mají jedno společné. Když se daří, tak se daří, a pokud mají dýně ideální podmínky pro růst, rostou doslova jako šílené. Takže pokud se jednoho dne probudíte a na záhonech na vás vykukují velké oranžové obludy, můžete jen tiše doufat, že je zpracujete dřív, než budou zralé do kompostu.
Pokud jste pravidelnými pěstiteli dýní, máte jistě od loňska zásobu kompotů, marmelád nebo čatní, co hrdlo ráčí. Co ale udělat s těmi letošními? Máme pro vás dva zajímavé nápady.
Dýňová hořčice
Suroviny:
- 1 kg očištěné dýně bez semínek
- 150–200 ml bílého vinného octa
- 200 ml slunečnicového oleje
- 100 g krupicového cukru
- 10 g soli
- 50–100 g hořčičného semínka
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého chilli
- 1/2 lžička mletého koriandru
- čerstvě mletý pepř
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semena a vlákninu, a pokud je slupka již pevná a silná, oloupeme ji. Potom dýni rozkrájíme na kousky.
Kostky z dýně dáme do hrnce a přidáme k ní všechny ostatní suroviny. Pokud chceme hořčici velmi jemnou, dáme jen 150 ml octa a 50 g hořčičného semínka, pokud ji máme rádi ostřejší, obě suroviny ještě přidáme. Přilijeme trochu vody a dáme vařit, dokud dýně nezměkne a nezačne se měnit na kaši. Směs necháme probublat, mícháme, aby se nepřipálila. Potom jí rozmixujeme (můžeme použít ponorný mixér) do hladké kašičky.
Hořčici ochutnáme, zda není příliš fádní nebo naopak kyselá, podle chuti můžeme přidat chilli, křen či další ingredience, které máme v hořčici rádi. Horkou směs plníme do malých zavařovacích sklenic, pevně zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě alespoň 80 °C 20 minut. Zavařenou hořčici ve sklenicích obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Dýně s cibulí
Toto poněkud nezvyklé spojení dýně a cibule vyústí v jedinečnou chuť zajímavé zavařeniny, která se výborně hodí ke grilovanému masu, pečeným bramborám, zeleninovým pokrmům, rizotu a podobně. Jestliže vás už nebaví čalamády na deset tisíc způsobů, vyzkoušejte tuto inovaci.
Suroviny:
- 1 dýně
- 2 cibule
- 1 lžička soli
- 500 ml octa
- 120 g cukru
- 500 ml vody
- 30 g křenu
- 1 lžička hořčičného semínka
- 2-3 snítky kopru
Dýni omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostky, osolíme a necháme stát do druhého dne.
Svaříme ocet s vodou a s cukrem, vložíme do rozvaru dýni a necháme jí vařit, dokud nezesklovatí. Přecedíme a dýni necháme okapat. Cibuli a křen očistíme a oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, křen nastrouháme.
Suroviny rovnáme do sklenic po vrstvách - dýně, cibule, křen. Přidáme hořčičné semínko, snítku kopru a zalijeme teplým roztokem. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C. Takto zavařená dýně s cibulí poslouží stejně dobře jako čalamáda k masu, sýrům nebo zelenině.
Dýňová semínka
Nejprve ze semínek odstraňte největší kusy vláken, pak je propláchněte v sítu vodou, a nakonec ještě pro jistotu každé semínko zvlášť očistěte. Námaha se vyplatí. Přebraná semínka usušte, nejlépe v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip:
- Pokud máte semínka z dýně olejné, namočte je ještě na 24 hodin do slaného nálevu s vysokou koncentrací soli – dvě polévkové lžíce na 500 ml vody.
- Jestliže máte semínka z jiného typu dýně, povařte je 10 minut také ve slané vodě. Slaný nálev zlepší stravitelnost semínek, zvýrazní jejich chuť a zajistí, že budou po pražení víc křupat.
Usušená semínka promíchejte s olivovým olejem a rozložte je na pečicí papír na plech. Troubu rozpalte na 180 °C a semínka pečte cca 30 minut, dokud nezezlátnou. Pravidelně je promíchávejte, aby se nespálila. Pokud nastavíte troubu na gril, budou semínka rychleji hotová a také křupavější.
Pokud se vám nechce čekat u trouby, můžete opražit semínka na pánvi
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přidejte dýňová semínka a za častého míchání je opékejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu a vůni, přibližně asi 10-15 minut. Pánev stáhněte z ohně, semínka osolte a nechte vychladnout.
Pokud si chcete přípravu ještě víc urychlit, použijte mikrovlnnou troubu
Dýňová semínka nasypejte na talíř nebo na misku. Pokapejte je olejem a promíchejte, aby se obalila, a rovnoměrně je rozprostřete na talíři. Pak je v mikrovlnce ohřívejte 2 minuty na nejvyšší výkon a nakonec opět promíchejte. Tento postup opakujte tak, aby celý proces trval 6-8 minut, dokud semínka nebudou zlatohnědá a voňavá. Semínka posypejte solí a nechte je na talíři vychladnout. Do olivového oleje můžete přidat i různé druhy koření, třeba chilli, a připravit si tak pikantní pochutinu.
Zdroj informací: A. Vlčková a J. Baier: Zavařování; toprecepty.cz
Publikováno: 6. 9. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová