Nejlepší palačinky jsou ty rychlé a velké. Nenechte se odradit netradičním receptem na lité těsto pečené v troubě. Jsou to palačinky a jsou skvělé. Jemné palačinkové těsto, spousta ovoce a žádné smažení a pocení se u sporáku. Opravdu to funguje.
Pokud také milujete palačinky, ale nechce se vám stát u sporáku, zkuste to dnes jinak a palačinky si upečte v troubě jedním vrzem. Jak na to?
Budete potřebovat:
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru krystal
- 4 vejce
- špetku soli
- máslo
- ovoce (kompotované nebo čerstvé)
- mléko
- litrovou odměrku
- plech na pečení
- metličku nebo kvedlačku
Mouku, cukr, špetku soli a rozklepnuté celé vejce vložte do odměrky. Lehce vše promíchejte a dolijte mlékem do jednoho litru. Mléko tedy neodměřujte, ale dolijte první suroviny mlékem tak, abyste získali 1 l těsta. Směs s mlékem pořádně promíchejte šlehací metličkou nebo kvedlačkou do hladkého tekutého těsta. Můžete do těsta přidat ¼ čajové lžičky jedlé sody, těsto bude nadýchanější.
Nízkou formu na pečení (menší plech, starý pekáček nebo formu na dort) vymažte máslem a připravenou směs tam vylijte. Pokud použijete větší plech, palačinka bude tenčí. Není potřeba vysypávat moukou, ale můžete samozřejmě použít i pečicí papír.
Rozložte rovnoměrně nakrájené ovoce, ale nelekejte se, těsto je opravdu tekuté, takže vám ovoce propadne. Litou palačinku dejte péct do rozehřáté trouby. Pečte na 180 °C 25-30 minut, resp. dozlatova. Nakonec nechte mírně vychladnout a povrch pak ještě posypte moučkovým cukrem.
Kde se vzaly palačinky?
Palačinky jsou taková jistota. Snídaně, svačina, oběd, večeře, narozeniny, nečekaná návštěva, doma či v restauraci. Můžeme je připravovat nasladko i naslano a někdo je miluje jenom tak. Znáte to, než stihnete palačinky naplnit, tak vám několik prvních kousků záhadně zmizí z talíře. Byly oblíbené už v minulosti. Základní recept vyžaduje jenom pár běžných surovin a nepotřebujete ani žádné koření, stačí špetka soli pro zvýraznění chuti.
Těsto je opravdu chutné samo o sobě. Na chuti hodně záleží od použité mouky a čerstvosti surovin. Dobře funguje s jedním vejcem, ale více čerstvých domácích vajec jejich chuť rozhodně pozvedne. A pokud část mléka nahradíte perlivou neochucenou vodou, získáte velmi jemné nadýchané palačinky.
Jednou z teorií, kde se vzaly, je krádež ve Francii. Podle ní palačinky do Uher přinesl kuchař Palaccini z Francouzského dvora, kde byl na návštěvě se svým pánem, hrabětem Esterházym. Ve Francii se od nepaměti smaží velmi tenké placky crêpes, které se přeloží do trojúhelníku a polijí polevou nebo dokonce alkoholem. Palaccini se inspiroval, ale aby to nebylo úplně stejné, usmažil placky hrubší, naplnil je marmeládou a stočil do ruličky. Voilà a naše oblíbené palačinky byly na světě.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 2. 9. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná