Hříbková polévka je jedním z receptů, které byly rychlé, levné, přitom nadmíru dobré a naše babičky je milovaly. Na tuhle dobrotu vám stačí několik málo surovin a půl hodiny času. Ať už to budou hříbky nebo jiné houby, výsledek bude vždy skvělý. Neváhejte jí vyzkoušet.
Suroviny na hříbkovou polévku:
- houby
- uvařené brambory ve slupce
- 1 cibule
- 2 vejce uvařená natvrdo
- smetana
- hladká mouka
- zakysaná smetana na ozdobu
- sůl, pepř, bobkový list, snítka čerstvého kopru a nové koření
Na hříbkovou polévku si nejprve uvařte houby, nejlépe samozřejmě hříbky. Pokud je ale nemáte, můžete ji uvařit i z jiných druhů hub. Houby pokrájejte na kousky a vložte je do hrnce s osolenou vodou. Cibuli oloupejte a dejte ji do hrnce k houbám rozkrojenou na čtvrtky. Přidejte koření v podobě bobkových listů, několika kuliček nového koření, soli a pepře podle chuti. Vařte do změknutí hub, tzn. 15 až 20 minut.
V necelém hrnku smetany na vaření nebo na šlehání rozmíchejte lžíci či dvě hladké mouky a nalijte ji do hrnce s houbami. Polévku hezky zahustí. Povařte dalších aspoň 10 minut. A můžete servírovat. Do hlubokého talíře dejte půlku uvařeného vajíčka natvrdo, nalijte na něj polévku, ozdobte lžící zakysané smetany a snítkou kopru. Uvařenou bramboru přikusujte a vždy si ji předtím posypte solí.
Tip:
Sběr hub má několik zásad, které byste měli dodržet.
- Vždy sbírejte jen houby, které znáte, případně si nechte jejich jedlost ověřit v mykologické poradně, případně sáhněte po mykologickém atlasu. Hledejte podle více znaků, jeden nemusí být určující. Určitě nejezte ty, u kterých si nejste jisti.
- Houby ukládejte ideálně do košíku, případně do papírové tašky. Igelitku raději nechte doma. V té se houby zapaří a můžou vám způsobit obtíže.
- Při sběru houby neodřezávejte, ale opatrně je krouživým pohybem vyndejte ze země.
- Sbírejte jen zdravé a mladé houby.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 26. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová