reklama

Bramborová polévka ze slupek? Vyzkoušejte tento neobvyklý recept, budete se olizovat!

Snažíte zužitkovat vše v domácnost beze zbytku? Pak pro vás máme recept na skvělou bramborovou polévku ze slupek. Je jednoduchá, za chvíli hotová a využijete přitom beze zbytku brambory i další zeleninu. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Luboš Rychvalský opět čaruje, tentokrát představí recept na vynikající bramborovou polévku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Bramborová polévka ze slupek – co budete potřebovat:

  • brambory
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • cibuli
  • vývar z bramborových slupek
  • sádlo
  • kmín, majoránku, pepř
  • oříšek másla
  • olej

Brambory oloupejte a slupky si nechte stranou (nejlepší jsou brambory se silnou slupkou, tedy ne rané). Část z nich nastrouhejte na tenké plátky do mísy s vodou – budou z nich bramborové chipsy na ozdobu polévky. Zbytek nechte na fermentaci. Do hrnce vložte zbývající kořenovou zeleninu, celer, mrkve i petržel nakrájenou nahrubo. Cibuli nakrájejte na větší kusy. Vše se pak bude mixovat, nemusíte se tedy zdržovat krájením. Přidejte také česnek, stroužek stačí rozmáčknout naplocho nožem a vhodit také do hrnce. Nakonec vložte sádlo a můžete začít smažit.

Zeleninu osmahněte dozlatova, nechte ji pěkně rozvonět a po částech vhoďte slupky z brambor. Kdybyste je přidali všechny najednou, vše v hrnci by se moc ochladilo a zastavilo by se smažení. Slupky se zeleninou ještě chvíli opékejte, pak přisypte majoránku a kmín, které v bramborové polévce nesmí chybět, a zalijte vývarem ze slupek. Přiklopte poklicí, stáhněte teplotu a nechte vařit.

Nahrubo nakrájenou zeleninu osmažte na sádle
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nahrubo nakrájenou zeleninu osmažte na sádle

V mezičase si nachystejte bramborové chipsy. Ve vodě plátky hezky zkřehly. Vyjměte je a vysušte papírovou utěrkou. Na pánvi rozpalte olej a osušené chipsy do něj vložte. Opět smažte po částech, protože by olej vzkypěl a vychladnul. Nechte je v pánvi, dokud nebudou mít pěknou zlatou barvu. Měly by být hotové ve chvíli, kdy olej přestane pěnit a bublat. Položte je zpět na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

Tenké plátky brambor usmažte dozlatova
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Tenké plátky brambor usmažte dozlatova

Polévka je hotová ve chvíli, kdy je zelenina měkká. Rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. Přidejte ještě oříšek másla, který polévku zjemní. Dochuťte pepřem, sůl byla obsažena ve vývaru, neměla by být tedy už potřeba. Nakonec polévku propasírujte přes sítko, aby měla ještě jemnější konzistenci. Zbytky zeleniny, které v sítku zůstanou, můžete zamrazit nebo usušit a použít dále jako zeleninovou dochucovací směs. Polévku můžete podávat. Nalijte ji do talíře, přidejte několik smažených bramborových lupínků a ještě ozdobte nasekanými lístky šalvěje a máty.

Do hotové polévky vložte chipsy a posypejte bylinkami
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do hotové polévky vložte chipsy a posypejte bylinkami

Fermentace brambor

Díky fermentaci se potraviny stávají pro lidské tělo stravitelnější. A platí to i pro brambory. K oloupaným bramborám stačí přidat vodu, špetku cukru, trochu vinného octa nebo syrovátky, které poslouží jako biologický startér, a nechat dva tři dny fermentovat. Za tu dobu se z brambor vyplaví škrob a budou stravitelnější. Hodí se v této podobě hlavně na smažení, nevzniká potom při takové tepelné úpravě tolik ne zcela zdraví prospěšných látek.

Tip:

Aby vás to v kuchyni bavilo, je potřeba mít k tomu kvalitní nádobí a spotřebiče. Fiskars je známý svou kvalitou zahradního náčiní, ale můžete ho využít i v kuchyni. S jeho hrnci a pánvemi bude vaření hračka a hodí se na všechny typy varných ploten.

I třeba ty od společnosti MORA. Její varné desky nabízí mnoho inovativních funkcí, které si oblíbíte. Například funkce KeepWarm udržuje jídlo na konstantní teplotě, FlexiZóna vám pak umožní propojit dvě varné zóny, když potřebujete větší plochu.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze zbytku; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 4. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová