Když paní Miroslava Rousová vyskládá na stůl své rodinné stříbro, nejedná se o nádobí, ale o klasické kynuté koláče plněné povidly, mákem i tvarohem, jak je známe z pohádek. A protože nám svůj osvědčený rodinný recept prozradila, můžeme si přesně takovou chuťovou pohádku udělat i my.
Co budeme na kynuté koláče potřebovat
- kvásek (droždí, cukr, mléko)
- 1 kg hladké mouky
- špetku soli
- 120 g cukru
- vanilkový cukr
- 500 ml oleje
- 5 žloutků
- citronovou kůru
- mléko dle potřeby
- náplně: povidla, makovou a tvarohovou nádivku
- vejce na pomazání
- moučkový cukr na posypání
Jak při přípravě kynutých koláčů postupovat
1. krok: připravíme kynuté těsto
Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, přisypeme cukr a vanilkový cukr. Zalijeme kváskem a olejem. Nakonec přidáme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Vše smícháme a prohněteme, pokud je těsto příliš tuhé a husté, přilijeme vlažné mléko.
2. krok: z těsta vykrájíme čtverečky
Z těsta vytvarujeme bochánek, který přendáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku, kterou rozkrájíme na čtverečky.
3. krok: vytvoříme koláčky
Ty naplníme různými náplněmi a uzavřeme tak, že spojíme vždy oba protilehlé vzdálenější rohy.
4. krok: koláčky upečeme
Hotové koláčky vyskládáme na vymaštěný plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200 °C zhruba 10 minut.
Po upečení necháme koláčky vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Publikováno: 1. 1. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška