reklama

Vyrobte si s námi měsíčkové mýdlo

U domácího mýdla máte jistotu, že víte, co do něj vložíte, sami si zvolíte jaké tuky a esenciální oleje použijete. Mýdlo s měsíčkem bude krásně pečovat o pokožku celé rodiny a můžete ho používat po celý rok. Měsíček lékařský umí podpořit hojení ran, popálenin a pozitivně působí dokonce proti plísním. Kromě hojivých účinků má také antibakteriální účinky.

Domácí mýdlo s měsíčkem můžete darovat i osobám s citlivější pokožkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak vyrobit domácí mýdlo s měsíčkem

Domácí výroba mýdla není tak složitá, jak by se zdálo. Zvýšená opatrnost je nutná jenom při manipulaci s hydroxidem sodným, připravte si určitě ochranné pomůcky, rukavice a brýle. Zbytek je už příjemné míchání a promíchávání olejů, vůní a dalších složek. Jak tedy na to?

Připravte si:

  • olivový olej
  • ricinový olej
  • bambucké máslo
  • illipe máslo
  • květy měsíčku lékařského
  • kokosový tuk
  • hydroxid sodný (louh)
  • ponorný teploměr
  • destilovanou vodu
  • ochranné brýle
  • gumové rukavice
  • nádobí (hrnce, mísy, vařečky apod.)
  • mixér nebo ostrý nůž
  • formu na mýdlo
  • kontrolní pH papírky
Suroviny pro výrobu mýdla
Suroviny pro výrobu mýdla (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Měsíček macerujte za tepla aspoň hodinu v kokosovém tuku
Měsíček macerujte za tepla aspoň hodinu v kokosovém tuku (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jako první si připravte macerát s měsíčkem. Macerujte natrhané okvětní lístky měsíčku v kokosovém tuku. Macerujte za tepla, ideálně ve vodní lázni několik hodin. Macerát si můžete připravit ráno a později pracovat na výrobě mýdla. Nebo aspoň hodinu dopředu.

Tuky nechte rozpustit ve vodní lázni
Tuky nechte rozpustit ve vodní lázni (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Illipe máslo a bambucké máslo vložte do mísy a nechte ve vodní lázni pozvolna rozpustit. Můžete si připravit horkou vodu do hrnce a na něj mísu položit, případně nechte jenom probublávat na hodně mírném ohni.

Vždy lijte louh do destilované vody, ne naopak
Vždy lijte louh do destilované vody, ne naopak (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nasaďte si ochranné brýle a rukavice a vlijte opatrně louh (hydroxid sodný) do destilované vody. Nikdy nepracujte obráceně, vždy louh do vody! Míchejte do úplného rozpuštění a nechte pak stranou probíhat chemickou reakci, směs se bude zahřívat. Pracujte ve větrané místnosti nebo u digestoře.

Měsíček sceďte, ale tuk si ponechte do mýdla
Měsíček sceďte, ale tuk si ponechte do mýdla (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Měsíček slijte a rozmixujte nebo nasekejte ostrým nožem na menší kousky. Kokosový tuk z macerování si ponechte, přidáme ho také do výroby mýdla. Zkontrolujte také, zda se už dostatečně rozpustily másla ve vodní lázni a případně je promíchejte.

Smíchejte oleje a tuky v jedné větší míse
Smíchejte oleje a tuky v jedné větší míse (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Postupně do větší mísy nalijte oleje, rozpuštěné tuky, kokosový tuk z macerátu a esenciální olej. Směs promíchejte a pozvolna krátce mixujte ponorným tyčovým mixérem.

Louh nalijte přes sítko do připravené směsi
Louh nalijte přes sítko do připravené směsi (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Než nalijete louh, změřte teplotu směsi. Louh musí mít vždy o 2 °C vyšší teplotu než připravená směs tuků a olejů. Pokud je teplota v pořádku, můžete opatrně přes sítko nalít louh do směsi. Promíchejte a opět směs decentně promixujte. Přidejte měsíček a míchejte už jenom ručně.

Míchejte ručně do konzistence podobné na palačinky, pak směs nalijte do silikonové formy
Míchejte ručně do konzistence podobné na palačinky, pak směs nalijte do silikonové formy (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Směs teď ručně promíchávejte do té doby, než se vám samovolně vytvoří konzistence podobná palačinkovému těstu. Je pořád tekutá, ale ne úplně, a není tak hustá, aby nešlo lehce promíchávat. Měly by se vám začít tvořit stopy po vařečce, jemné čáry ve směsi, které se ale rychle rozvolní. Nalijte připravenou směs do silikonové formy. Nenechávejte směs dlouho stát, také dlouho nemíchejte, chlazením se bude rychle měnit konzistence a špatně by se vám pak pracovalo. Zejména pokud chcete použít vzorové formy, potřebujete správnou konzistenci tekuté směsi.

Formu uložte do tepla, aby mohla proběhnout tzv. gelová fáze. Můžete ho položit k tepelnému zdroji, vložit do nahřáté trouby, nebo zabalit do tlusté deky. Dávejte vždy pozor na zbytečně vysokou teplotu. Mýdlo nechte odpočívat min. 24 hodin.

Nakonec je velmi důležité překontrolovat bezpečnost vyrobeného mýdla. Kousek mýdla ukrojte a pomocí kontrolních ph papírků namočených v destilované vodě překontrolujte všechny vrstvy, zda opravdu všude louh zreagoval a mýdlo je již neutrální. V případě malých tvarů kontrolujte ze zadní strany.

Vždy překontrolujte bezpečnost vyrobeného mýdla
Vždy překontrolujte bezpečnost vyrobeného mýdla (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Proč louh pro výrobu mýdla (hydroxid sodný)

Hydroxid sodný, lidově zvaný louh, je velmi silná žíravina. Chemický vzorec louhu je NaOH a můžete ho ojediněle najít i pod názvy jako je natron, sodium hydroxide anebo caustic soda. Není přímo hořlavý a výbušný, ale za působení tepla se může rozkládat a vytvářet leptavé či toxické plyny. Louh je pro zdraví velmi škodlivá až nebezpečná látka, proto vždy pracujte opatrně, chraňte si oči, kůži i dýchací cesty.

Dobře větrejte a pracujte mimo dosah dětí. Děti ani osoby s omezenou schopnostmi (např. třes v rukou, hodně slabý zrak apod.) by s louhem pracovat neměly vůbec. Louh je možné neutralizovat působením zředěného roztoku kyseliny citronové nebo octové. Při zasažení se raději co nejrychleji poraďte se zdravotnickým personálem.

Louh je ale potřeba k tomu, abyste z tuků získali mýdlo. Je to nezbytná sloučenina, která reakcí s mastnými tuky vytvoří právě čisticí mýdlo. Při správné reakci se účinky hydroxidu sodného eliminují a poté je mýdlo již bezpečné pro používání. Proto vždy překontrolujte vyrobený kousek lakmusovými papírky, zda je ve všech vrstvách pro pokožku bezpečné neutrální pH.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 17. 7. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná