Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud grilujete častěji, je dobré vnášet do výběru mas a produktů na gril trochu pestrosti. Není sice nad šťavnatý český hovězí steak, ale grilovanou klobásu Češi prostě milují. Burgery už také dávno nejsou jen doménou rychlého občerstvení a nalezneme je v téměř každé modernější restauraci. Během posledních let si ale hamburgery vydláždily cestu také do českých domácností.
Čerstvá bílá klobáska s nivou a česnekem
Při pohledu do chladicích boxů v samoobsluze však často nevíme, co vybrat a co nám bude zaručeně chutnat. Proto přicházíme s ryze českým tipem od řezníků z Českomoravské vrchoviny – zkuste čerstvou klobásu s nivou a česnekem!
Jedná se o delikátní a šťavnatou bílou klobásku z vepřového (70 %) a hovězího (10 %) masa, která je výsledkem poctivé ruční práce a dlouholetých zkušeností řeznických mistrů z Poličky. Úžasně doplní nejen vaši grilovací párty, ale pohotově zastoupí rychlou svačinku i večeři. Jejím benefitem je nejen oblíbená iva a voňavý česnek, ale i skopové přírodní střívko. Tuto kombinaci jedinečných chutí pak doporučujeme doplnit kvalitním vínem nebo vychlazeným pivem.
Šťavnaté burgery
V oblibě je má zejména mladší generace, takže pokud pozvete nezdárné potomky i s vnoučaty na grilovačku s burgery, určitě rádi dorazí, klidně i na druhý konec republiky! Se správnými a kvalitními ingrediencemi zvládnete chutný a poctivý „hambáč“ připravit každý, a to i když není zrovna grilovací sezóna a doma máte jenom pánev.
Do hamburgerů se na rozdíl od karbanátků nepřidává strouhanka, pouze koření jako je sůl a pepř. Ideální surovinou je zde rozhodně mleté hovězí, ale pokud se s masem nechcete tak říkajíc „patlat“, doporučujeme v supermarketu vybrat již vytvarované a pepřem okořeněné čerstvé burgery od řezníků z Poličky, které můžete poslat přímo na gril!
„Než však burger položíte na rozpálenou plochu grilu, doporučujeme opřít se do něj dlaní, až se poněkud rozplácne. Teplem se totiž maso zase stáhne do sebe, a pokud byste ho grilovali v původním tvaru, mohl by se zformovat spíš do tvaru karbanátku. V bulce by se pak hůře konzumoval,“ radí Martin Styk, řeznický mistr z Poličky.
Tímto způsobem opečte burgery rovnoměrně z obou stran. Doba grilování, stejně jako u steaku, závisí na tom, jak kdo má rád uprostřed maso růžovější nebo spíše „well done“. Minutku před koncem dejte na gril opéct i obě rozkrojené části bulky, a následně obě potřete vybranou omáčkou, nejčastěji majonézou nebo tatarkou, což dodá křupavému pečivu vláčnost. Milovníci cheeseburgerů mohou, dokud je burger stále na grilu, položit navrch plátkový sýr, nejlépe toustový cheddar, který na mase krásně povolí. Nyní už stačí přidat čerstvý salát nebo kolečka rajčat a cibule, vše dát do hromady a může se servírovat!
Tuto základní variantu samozřejmě můžeme dále vylepšovat, ke gurmánskému zpestření lze přispět třeba karamelizovanou cibulkou, jinými druhy sýrů, omáček i koření a třeba též horkým volským okem přimo z ploché části grilu. Na trhu je dostupné téměř vše na co si i rozmazlený a rozmlsaný jazýček vzpomene. Základem však zůstává kvalitní maso, sůl, pepř a křupavá bulka.
Publikováno: 30. 7. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce