Kostival lékařský (Symphytum officinale) je nenápadná a nepříliš vzácná rostlina s fialovými květy, se kterou se můžeme setkat na mokrých loukách či rostoucí podél vodních toků, ale také u plotů, na rumištích či na skládkách, skrývá v sobě ohromný léčebný potenciál. Ten byl dobře známý již našim předkům, a tak z kostivalu lékařského vyráběli různá léčivá mazání, tinktury či čaje. Lidově se mu přezdívá také černý kořen, protože se používá právě tato část rostliny skrytá pod zemí.
Ve středověku se z nastrouhaných kořenů kostivalu připravovala kaše, která po nanesení na postižené místo zatvrdla, a využívala se proto na léčbu zlomenin místo sádry. Jak již samotný název byliny napovídá, souvisejí její léčebné účinky s kostmi. „Je ovšem výborný také na šlachy, vazy, žíly, kožní problémy, odřeniny,“ vyjmenovává kosmetička Vlasta Libotovská, která prozradí, jak si z něj doma vyrobit takřka zázračnou mast, kterou lze použít na kožní problémy, na akné, na odřeniny, pomáhá hojit jizvy a strupy. „Dobře působí také jako krém na ruce, obzvláště v chladných měsících, kdy jsou ruce suché,“ dodává a ujišťuje, že základní surovinu, tedy kořen kostivalu, který se vykopává nejčastěji na jaře a na podzim, můžeme zakoupit rovněž v lékárně nebo v bylinkářství. Do masti navíc přidáme vitamin E, který mimo jiné omlazuje pokožku.
Co budeme na mastičku z kostivalu lékařského potřebovat
- 3 lžíce kořene kostivalu lékařského
- 2 lžíce vnitřního sádla
- 3 tobolky vitaminu E
- 1 lžičku medu
Jak při přípravě masti z kostivalu lékařského postupovat
1. krok: do sádla přisypeme kostival
Sádlo rozpustíme v rendlíku a následně k němu přisypeme drcený kořen kostivalu.
2. krok: přidáme med a promícháme
Potom přidáme vitamin E a med. Důkladně promícháme, odebereme z ohně a necháme 10 dnů odstát. Není třeba ani ukládat do lednice, může zůstat stát kdekoli v kuchyni, kde nebude překážet.
3. krok: směs znovu zahřejeme
Po uplynutí této doby směs znovu zahřejeme a rozpustíme. Přecedíme přes sítko či plátýnko do vhodných nádob.
Publikováno: 26. 12. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška