Silvestrovská noc je vítaná příležitost, jak vykouzlit nevšední chuťovky, které nedají moc práce a rozhodně nikoho nezarmoutí. Dobré jídlo miluje každý a pozvedne jakoukoliv oslavu. Máme pro vás dva jednoduché a rychlé recepty na rolky a košíčky, kterými se před rodinou a hosty zaručeně vytáhnete.
Rychlé silvestrovské pohoštění: šunkové rolky
Co budeme na rolky potřebovat
- 5 větších plátků kvalitní šunky
- 1 lučinu
- 3 sladkokyselé okurky
- pár snítek tymiánu
- mletý černý pepř
- 10 párátek
Jak budeme při přípravě šunkových rolek postupovat
1. krok: plátek šunky potřeme sýrem
Každý plátek šunky rozprostřeme, namažeme lučinou (nejlépe Nadýchanou s ořechy) a přidáme čerstvě namletý pepř. Rozkrojíme podélně okurky na čtvrtky. Namazanou šunku plníme vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.
2. krok: plátek šunky pevně zavineme
Šunku s náplní pevně zarolujeme a v půli přeřízneme, aby nám vznikly dvě jednohubky.
3. krok: šunkové rolky sepneme
Rolky propíchneme párátkem, aby se nám „nerozjely“, zůstaly hezky zavinuté a dobře se podávaly. Místo okurky můžeme použít zelené olivy bez pecky nebo pro silnější povahy naložené kozí rohy.
Rychlé silvestrovské pohoštění: sýrové košíčky
Na košíčky smícháme 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 125 g másla, špetku soli a 4 lžíce studené vody, vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny do lednice. Těsto vyválíme a vyložíme jím deset formiček na košíčky. Pečeme dozlatova 15-20 minut při teplotě 180 °C. Necháme vychladnout. Zdobící sáček naplníme nadýchanou lučinou, na 5 stejně velkých měsíčků rozkrájíme čerstvý fík. Všechny upečené košíčky naplníme lučinou. Pět kousků ozdobíme fíkem, kouskem vlašského ořechu a rozmarýnem. Zbylých pět ozdobíme kuličkou tmavého hroznového vína, oříškem a tymiánem. Namísto košíčků můžeme na silvestra použít křupavé krekry.
Publikováno: 28. 12. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce