Pamatujete, jak si stěžoval ten menší medvídek ze seriálu – Potkali se u Kolína – tomu většímu: Pane, ty vaše nápady jsou pěkně vypečené? Nápady Olgy Ceralové jsou také pěkně vypečené, ale žádný důvod ke stížnostem tu není. Olga peče koule z perníku.
Co budeme potřebovat na výrobu koulí
Na koule je zapotřebí mít formičky polokoule. Ty pomažeme tukem a položíme na ně kolečko z perníkového těsta. V předehřáté troubě na cca 170 °C pečeme tak dlouho, dokud těsto nezrůžoví a okraje na formičkách nezačnou mírně tmavnout. Potom vyndáme z trouby a opatrně z formiček upečené polokoule sloupneme. Necháme vystydnout, potom ostrým nožem opatrně seřízneme hrany do hladka, aby nám šly slepit.

Čím budeme lepit
Na lepení použijeme instantní bílkovou glazuru, je to rychlejší než nyní šlehat bílek s cukrem. Jsou to sušené oslazené bílky, které se vyšlehají s kapkou vody a potom se touto směskou slepí polokoule k sobě. Před přilepením nesmíme zapomenout vložit mezi dvě polokoule stužku, na které bude ozdoba potom viset.
A jde se zdobit!
Zdobit můžeme několika způsoby. Buď sněhovou pěnou, marcipánem či pouze bílým potahovacím fondánem.

Je potřeba přetřít koule vlhkým štětcem pod hmotu, aby na kouli držela. Fondán i marcipán jsou převážně z cukru, ten se vlhkostí naleptá a hmoty se krásně na perník přilepí.

Hotové koule můžeme použít na vánoční stromeček, či je můžeme zavěsit do prostoru.

Publikováno: 22. 12. 2017, Autor: Václav Postránecký , Profil autora: Václav Postránecký