Ideální je, pokud zpracujeme potraviny tak, aby nám z nich nezbylo nic nebo jen zcela nepatrný zbytek. Ostatně, plýtvat v dnešní době potravinami, je opravdový nerozum a hazard s naší peněženkou. Proto se dnes naučíme, jak dokonale zpracovat jablka, abychom z nich nemuseli vyhodit vůbec nic.
Jak zpracovat jablka?
Jablka mají nezastupitelné místo v naší výživě, protože obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují naši imunitu nebo mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se doporučuje konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven. Pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách.
Jablka mají celou řadu důležitých látek - vitamín C, přírodní cukry, ovocné kyseliny, pektin, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Obsahují mnoho látek, které například také zpomalují proces stárnutí, snižují nervozitu, posilují činnost mozku, upravují metabolismus, předcházejí rakovině střev a dně, pomáhají při zánětech, horečkách nebo nechutenství, zlepšují pleť a omezují vznik akné, jsou dobré na naše dásně, zlepšují zdravotní stav a koncentraci a co je velmi důležité před plavkovou sezónou - redukují tělesnou hmotnost.
Proto bychom se měli naučit využívat jablka při konzumaci nebo zpracování v kuchyni opravdu beze zbytku. Každé plýtvání tímto přírodním bohatstvím je rovno svatokrádeži. A my vám řekneme, co všechno se z jablek dá využít a k čemu.
Sladký jablkový koláč
Suroviny:
- 4 jablka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 dcl mléka
- 1 lžička vinného kamene
- 1 lžička skořice
- na špičku nože mletý hřebíček
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- trochu oleje
Jablka oloupeme a připravíme si těsto. Nejprve smícháme suché suroviny, potom do nich rozklepneme 2 vejce, zalijeme mlékem a olejem a umícháme těsto, které má konzistenci asi jako na lívance.
Jablka nakrájíme na menší kousky, které nemusí být ani stejně velké. V míse je promícháme s cukrem a skořicí.
Drobenka:
- máslo
- staré rohlíky
- mandlová mouka
- třtinový cukr
- ovesné vločky
- špetka skořice
Staré rohlíky rozemeleme na strouhanku, smícháme s moukou, cukrem, vločkami a zalijeme máslem. Vše používáme v poměru 1:1 (poměr suchých surovin je roven poměru másla). Pekáček vyložíme pečícím papírem (aby nás papír poslouchal, stačí ho před použitím zmuchlat a namočit do vody). Nalijeme těsto, na něj navrstvíme jablka a zasypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na cca 150 °C asi půl hodiny.
Vychladlý koláč servírujeme se šlehačkou, do které jsme přidali trošku jablečného octa s rumem.
A co se zbytky?
Jablečné slupky a jádřince rozhodně nebudeme vyhazovat, neboť si z nich vyrobíme jablečný ocet. Do sklenice vložíme jablečné slupky a jádřince a přidáme 1 lžičku medu. Nezavíráme víčkem, ale pouze plátýnkem a převážeme provázkem. Sklenici dáme na stinné místo a po dobu dvou týdnů necháme pracovat. Během této doby směs promícháváme. Slupky a jádřince začnou pouštět vodu.
Po dvou týdnech začne tekutina ve sklenici tmavnout, což je znamení, že ustává proces fermentace. Potom můžeme ocet slít do čisté sklenice a používat v kuchyni.
Bez čeho se v kuchyni neobejdeme?
Nezáleží na tom, jakou dobrotu právě připravujete – v řadě pomůcek se jistě pro vše najde užitečný pomocník. Ať už škrábete nebo čistíte, krájíte na plátky nebo na kostičky, mícháte nebo rozmačkáváte, máme pro vás ten správný nástroj. A navíc se špičkoví designéři postarali o to, aby na kuchyňské náčiní, které je radost používat, byla i radost pohledět.
Například silikonem potažená metla se jednoduše používá a čistí, nepoškrábe povrch nádobí. Je perfektní pro snadné šlehání. Lopatka Functional Form má praktické pružné silikonové okraje pro jednoduché použití bez poškrábání nádobí.
Samostatná trouba
Elektrická trouba s funkcí grilu potěší nejen všechny milovníky klasického pečení. Na první pohled zaujme kvalitním nerez provedením, vylepšeným navíc úpravou proti otisku prstů. Klenutý vnitřní prostor trouby je inspirovaný tradičním tvarem kamenné pece. Chytře rozmístěná topná tělesa a extra velký objem zaručují dokonale propečené a křupavé jídlo ze všech stran. Tuto vlastnost oceníte zejména při přípravě drůbeže nebo domácího chleba. Zaujme vás jistě také velkorysým objemem 84 l a variabilním rozpětím teploty od 50 do 300 °C.
Velká prosklená dvířka a perfektní osvětlení vám umožní kontrolovat průběh pečení, takže nemusíte troubu otevírat. Tím zamezíte zbytečnému poklesu teploty a úniku energie. S programem Pizza 300 °C upečete tuto výtečnou specialitu tak, že bude chutnat jako z pravé italské restaurace. K dispozici budete mít i program pro pomalé pečení, díky němuž si hravě poradíte třeba s pečením masa, které bude křehké i šťavnaté. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO CLEAN, díky které odstraníte i větší nečistoty bez nutnosti použít čisticí prostředek. Trouba spadá do ekologické třídy A.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; fiskars.cz; mora.cz
Publikováno: 27. 6. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová