Nepečený dort se smetanou zvládnou nejen zkušené kuchařky. Má ovšem i mnoho dalších výhod – nepotřebujete troubu na jeho upečení, hodí se do něj většina ovoce z vaší zahrádky, připravíte ho třeba i na dovolené v kempu a hlavně – je neskutečně lahodný.

K výrobě nepečeného dortu potřebujete tedy jen několik lehce dostupných ingrediencí, chvilku času na jeho výrobu a ledničku, do které ho dáte přes noc ztuhnout.
Co budete k jeho výrobě potřebovat:
- balíček dětských piškotů
- 3 kelímky zakysané smetany
- 1 polotučný tvaroh
- cukr a med
- čerstvé ovoce – nejvhodnější jsou jahody, ale hodí se v podstatě jakékoliv měkké plody

Než se dáte do vrstvení
K výrobě nepečeného smetanového dortu je nejvhodnější dortová pečicí forma, ale pokud ji nemáte po ruce, dobře poslouží i hlubší kuchyňská místa. Do některé z těchto nádob budete totiž postupně vrstvit jednotlivé složky vynikajícího dezertu.
Ovoce omyjte, zbavte lístků a stopek (případně pecek) a nakrájejte na tenké vrstvy. Zakysanou smetanou smíchejte s tvarohem. Smetana by měla být skutečně krémová, takže sáhněte po takové, která má obsah tuku alespoň 20 %. Kdo má rád jemnou vanilkovou chuť a vůni, může přidat trochu vanilkového cukru nebo rovnou vanilkový lusk. Krémovou směs z tvarohu a smetany lze ještě dochutit cukrem nebo medem. A když ji máte připravenou, začněte s vrstvením dortu.
A nakonec přijdou květiny
Na dno formy nebo mísy naskládejte piškoty, na ně vrstvu krému a nakonec vrstvu ovoce. Tyto 3 vrstvy můžete opakovat podle vašich představ, velikosti nádoby i počtu strávníků, kteří si budou na dortu po jeho zhotovení pochutnávat. Vrstvení ukončete ovocem. Hotový dort dejte alespoň na 12 hodin do lednice, aby ztuhnul, náležitě se propojily chutě a piškoty do sebe natáhly vlhkost. Doporučujeme ho připravit v předvečer dne, kdy ho chcete servírovat, protože přes noc může dort v chladu pěkně odpočívat.


Vychlazený dezert vyjměte po zatuhnutí z lednice a než ho vyklopíte, jemně objeďte nožem po okraji nádoby. Předejdete tak tomu, že se při vyklápění a krájení začne lámat. A pokud chcete mít dezert skutečně „trendy“, ještě ho na závěr ozdobte některou z „jedlých“ květin – například měsíčkem nebo afrikánem. Velmi vhodná je rovněž máta, která se chuťově výborně pojí s čerstvými jahodami.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Tajemství domova
Publikováno: 17. 6. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová