reklama

Brambory zpracujte vždy i se slupkou, získáte tak drahocenný draslík

Proč zpracovat brambory i se slupkou? Získáte více možností jejich zpracování a budete mít i menší odpad. Navíc si brambory připravované ve slupce zachovají více vitamínu C a draslíku než ty oloupané. A pokud brambory potřebujete oloupat, slupku můžete využít i tak. U brambor lze zpracovat vše.

Brambory lze zpracovat i se slupkami a nic nevyhazovat (zDROJ: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V bramborách se slupkou se při vaření udrží většina drahocenných složek uvnitř. Nejzásadnější je v tomto případě pro nás vitamín C a draslík. Při vaření se slupkou se v bramborách tyto složky udrží mnohem lépe a ve velkém množství. Vitamín C podporuje celkově naši imunitu a obranyschopnost organismu, draslík je důležitou složkou pro zdravý vývoj a regeneraci nervové soustavy.

Jak zpracovat brambory se slupkou v kuchyni

Ve vodě vařené brambory

Vařte brambory co nejčastěji ve vodě i se slupkou. Použijte čisté, zdravé brambory bez naklíčení. Pořádně je očistěte a poté vařte v osolené vodě s kmínem. Hodí se typ A a B. Typ C raději používejte klasicky - oloupané. Slupku pak snadno sundáte, pokud uvařené brambory prudce zchladíte ve studené vodě.

Brambory vařené v páře

I v páře vařené brambory si zachovají drahocenné složky ve velkém množství, možná ještě větším než vařené ve vodě. Neloupané brambory typu A nebo B vařte na páře podobně jako knedlíky. Doba vaření bude trochu delší, ale stojí to za to. Do vody na dně hrnce přidejte sůl a kmín.

Brambory pečené na plechu 

Možností, jak upéct brambory ve slupce, je nepřeberné množství a tady se můžete opravdu vyřádit. Brambory pořádně očistěte a nakrájejte i se slupkou na kolečka nebo měsíčky. Poté je stačí ochutit podle vašich preferencí, přidat sýr, bylinky a upéct v troubě. Budou skvělé samotné, s dipem nebo jako příloha k masu či restované zelenině.

Mladé brambory vařené ve slupce jsou skvělou přílohou, ale můžete je sníst jen s máslem
Mladé brambory vařené ve slupce jsou skvělou přílohou, ale můžete je sníst jen s máslem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Hranolky smažené se slupkou

Ani pro přípravu domácích hrnolek nemusíte brambory loupat. Jednoduše je nakrájejte i se slupkou, a pokud je upečete na plechu v troubě, budou mnohem zdravější. Jenom je lehce zakápněte olejem, promíchejte, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte na dvakrát, aby byly stejně křupavé jako ty smažené.

Brambory pečené na špejli

Špejle předem namočte do vody a pak ještě potřete olejem. Řádně očištěné brambory typu A nebo B napíchněte na špejli. Ostrým nožem vykrojte každou bramboru do spirály, zakrojte je až ke špejli. Nařezané brambory roztáhněte, aby se spirála oddělila od sebe. Položte připravené spirálky na plech s pečicím papírem. Zakápněte je olejem, posypte kořením a bylinkami, které máte rádI. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 30 až 40 min. Pečení hlídejte a v polovině je otočte. Podávejte s máslem nebo česnekovým či bylinkovým dipem.

Bramborové spirálky si určitě oblíbí i vaše děti. Můžete je jíst jenom tak nebo s dipem
Bramborové spirálky si určitě oblíbí i vaše děti. Můžete je jíst jenom tak nebo s dipem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ani samotné slupky od brambor nevyhazujte

Každé jídlo asi nechcete připravovat z brambor se slupkami. Šťouchané brambory klidně udělejte z brambor vařených ve slupce. Pro bramborovou kaši (brambory typu C) nebo v případě nutnosti většího vykrajování horších brambor se už odstranění slupek nevyhnete. Hezké a zdravé slupky můžete ale i tak využít. Upečte si domácí chipsy nebo přiložte na kůži jako první pomoc při popálení. S bramborovými slupkami se dá kouzlit a můžete je využít na maximum.

Bramborové chipsy ze slupek

Slupky musí být samozřejmě čisté a zdravé, bez hniloby apod. Nakrájejte je na menší kousky, promíchejte s trochou tuku a soli, případně je ochuťte směsí koření a bylin. Rozložte připravené slupky v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem a pečte na 200 °C zhruba 15 minut.

Přírodní barvení šedivých vlasů

Čisté bramborové slupky povařte půl hodiny v čisté neosolené vodě. Výluh nechte zchladnout, vývar sceďte a poté si s ním jednoduše opláchněte vlasy po umytí. Dělejte si tento oplach po mytí pravidelně. Velmi rychle si všimnete zmírnění šedivého nádechu a nakonec se objeví i jemné, přirozené zbarvení.

Bramborové slupky umí zabarvit šedivé vlasy. Výsledný odstín je pak individuální.
Bramborové slupky umí zabarvit šedivé vlasy. Výsledný odstín je pak individuální. (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Rychlá pomoc při popáleninách

Pokud vám při smažení prskne horký olej na kůži, přiložte čerstvě ukrojenou slupku vnitřní částí na postižené místo. Má antibakteriální účinky, uleví a urychluje hojení pokožky.

Vymažte si kruhy pod očima

Jeatliže jste vařili a pekli dlouho do noci a vytvořily se vám nepříjemné váčky pod očima, přiložte slupky od brambor na tato místa. Po 15 minutách by se vám mělo ulevit a váčky viditelně zmizet. Dávejte jenom pozor, pokud budete používat bramborové slupky jako domácí lékárničku, zda vám nezpůsobují alergickou reakci na kůži.

Výluh ocení i vaše rostliny

Nakonec slupky od brambor, které nevyužijete, nechte usušit a můžete je skladovat v uzavřené nádobě. Část suchých slupek zalijte horkou vodou a nechte 3 dny louhovat. Vytvořeným louhem pak zalijte kytky, zejména ty, které mají vyšší potřebu draslíku v půdě. Zálivka je také skvělá pro lepší úrodu ovoce. Zbylé slupky z louhu můžete přidat do půdy záhonu.

Zdroj informací: hobby.instory.cz

Publikováno: 27. 5. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná