reklama

3 recepty na slaďoučké jahodové džemy jako od babičky

Jahody nejsou bohužel trvanlivé jako třeba jablka, a kdo si je chce vychutnat i v období jiném, než je začátek léta, musí je zakonzervovat, zamrazit nebo usušit. Ovšem taková jahodová marmeláda s přídavkem dalších druhů ovoce, to je nepřekonatelná dobrota, která doma nechybí asi nikomu.

Jahodové džemy u vás nesmí chybět (Zdroj: Labeta)

Jahodový džem se šťávou z červeného rybízu

Potřebujete:

  • 700 g zralých českých jahod
  • 300 g obraného červeného rybízu
  • 500 g třtinového krupicového cukru
  • 1 sáček želírovacího prostředku JamFix 2:1 
  • 1 lžička Kyseliny citrónové 

Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Vyceďte důkladně veškerou šťávu a slijte ji do hrnce. Mezitím jahody pokrájejte na menší kusy a přidejte do hrnce k rybízové šťávě. Směs začněte pomalu zahřívat a po chvíli přidejte sáček JamFixu s cukrem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit.

Povařte dalších 3 až 5 minut a degustujte, podle chuti doslaďte (množství cukru v receptu je orientační, nebojte se v průběhu vaření ochutnávat a sladit postupně dle své chuti, ovoce není vždy stejně sladké či kyselé, záleží na odrůdě, zralosti i sezóně). Pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citrónové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje jeho houstnutí. Navíc zrovna u tohoto džemu podpoří i krásnou červenou barvu.

Správnou konzistenci testujte “talířkovou metodou” (jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá). Horký džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horká marmeláda roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Taková zavařenina vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si džemy vždy viditelně popsat (složení a datum výroby), zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Džem z jahod a z rybízové šťávy
Džem z jahod a z rybízové šťávy (Zdroj: Labeta)

Džem z jahod a broskví

Co potřebujete:

  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 kg broskví bez pecky
  • 500 g cukru
  • Jamfix 2:1 

Ovoce očistíme a rozmixujeme na hladké pyré. Jamfix dobře promícháme s cukrem a přidáme k ovoci. Společně přivedeme k varu a sbíráme případnou pěnu. Po 5 minutách můžeme plnit do vyvařených skleniček. Hrdla a víčka vydesinfikujeme pálenkou. Skleničky na šroub stačí otočit dnem vzhůru. Jestli ale máme skleničky s gumičkou, musíme je po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.

Džem z jahod a broskví voní létem
Džem z jahod a broskví voní létem (Zdroj: Labeta)

Jahodový džem s čokoládou

Potřebujete:

  • 960 g čerstvých jahod
  • 80 g hořké čokolády
  • 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 nebo Želírovacího cukru 3:1 
Džem z jahod s čokoládou rozjitří vaše smysly
Džem z jahod s čokoládou rozjitří vaše smysly (Zdroj: Labeta)

Jahody pečlivě očistíte a rozmixujete (nebo rozemelete či prolisujete) na konzistenci, která je vám příjemná. K rozmixovanému ovoci přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a dobře promícháme. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu, ihned poté marmeládou plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Zdroj informací: Labeta

Publikováno: 5. 6. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce