reklama

Plody chlebovníku nemají s pečivem nic společného, přinášíme několik receptů na přípravu

Slyšeli jste někdy o chlebovníku? Znáte plody této rostliny? Určitě je nekoupíte v pekárně. Jedná se totiž o ovoce. Znát je můžete i pod názvem jackfruit. Připravili jsme pro vás několik receptů na pokrmy z chlebovníku a věříme, že je zařadíte do svého jídelníčku.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chlebovník čili jackfruit je ovoce lahodné chuti (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Chlebovník neboli jackfruit je u nás stále ještě celkem neznámým ovocem. Většinou jej znají cestovatelé, kteří se s touto dobrotou setkali v tropických destinacích.  U nás zatím patří mezi velké exoty, ačkoli je možné je na pultech obchodů vidět. Zelená, stinná slupka vzbuzuje na první pohled nedůvěru a může od koupě odradit. Pod ní se ale skrývají báječné, voňavé, jasně žluté dílky dužiny. Za syrova jsou skvělou i sytou dobrotou, voní po ananasu s příchutí jahod a hrušky, jsou jemně sladké chuti. Chlebovník se ale dá upravit i v kuchyni - vařit, péct a smažit.

Chlebovník v kuchyni

Zatímco ke konzumaci se hodí zejména dobře zralé plody, pro kuchyňské využití se většinou vybírají plody, které nejsou úplně dozrálé. Tepelně upravená dužina jackfruitů se dokonce nazývá maso pro vegany, protože svou strukturou a správným ochucením připomíná vzhledem i chutí trhané kousky masa. Nedozrálé kousky dužiny chlebovníku neboli “chlebovníkové maso” můžeme zakoupit i v konzervě.

V případě, že nemůžeme sehnat nezralý jackfruit, tak nám tento polotovar při vaření může hodně pomoci. Vždy se ale zaměříme na chlebovník naložený ve vodě, ne v sirupu. Chlebovník v sirupu je určen pro sladkou kuchyni. Pro vaření používáme jádro, ne vlákna. To znamená, že z plodu vybereme pouze uzavřené dílky, nikoliv vlákna, která zároveň vyplňují plod.

Z chlebovníku se dají připravit různé pokrmy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z chlebovníku se dají připravit různé pokrmy

Chlebovnikový burgr s avokádem

Potřebujeme dvě plechovky mladého zeleného jackfruitu ve vodě nebo 400 g na kousky natrhané dužiny jackfruitu, podle chuti BBQ koření. (Pokud koření vyrábíme doma, tak použijeme 2 lžíce hnědého cukru + 1 lžičku papriky + 1 lžičku česnekového prášku + 1/2 lžičky soli + 1/2 lžičky pepře + 1/2 lžičky chilli prášku. Vše dobře promícháme.) Dále potřebujeme 3/4 šálku veganské BBQ omáčky.

Avokádová pomazánka

Budeme potřebovat:

  • 1/2 zralého avokáda
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 citron nebo limetku (odšťavněné plody)
  • sůl + pepř (podle chuti)
  • vodu (na ředění)
  • 2 šálky krouhaného zelí a mrkve
  • 4-6 celozrnných housek na hamburgery
  • 1/2 šálku pražených solených kešu

Jackfruit jemně natrháme. Pokud máme konzervu, tak "maso" scedíme, opláchneme a osušíme. Střední „jádrovou“ část ovoce vložíme do mísy. Smícháme s BBQ kořením - přidáme k jackfruitu. Rozpálíme velkou pánev na střední teplotu. Jakmile se zahřeje, přidáme 1-2 polévkové lžíce oleje a kořeněný jackfruit. Osmahneme, poté přidáme BBQ omáčku a zředíme dostatečným množstvím vody. Zamícháme, snížíme plotýnku na nízkou až střední teplotu a vaříme zakryté asi 20-35 minut. Občas promícháme.

Mezitím si připravíme advokádovou pomazánku. Do malé mixovací nádoby vložíme avokádo, javorový sirup, limetku, sůl a trochu vody. Šleháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí. Vodou ředíme podle potřeby. Do misky dáme krouhané zelí a mrkev, přidáme avokádovou pomazánku a dobře promícháme. Dáme do lednice až do podávání.

Jackfruit se často používá místo masa do hamburgerů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jackfruit se často používá místo masa do hamburgerů

Jakmile je jackfruit uvařený, zvýšíme teplotu na středně vysokou a vaříme další 2-3 minuty, abychom získali trochu extra barvu. Poté stáhneme z ohně. Rozkrojíme housky, dospod dáme pořádnou porci salátu, navrch BBQ, jackfruit a kešu oříšky. Podáváme s extra BBQ omáčkou.

Jackfruit na kari s rýží

Potřebujeme:

  • natrhaný chlebovník
  • 2 lžíce curry pasty
  • hrst listů koriandru
  • 1 limetku
  • 1/2 plechovky kokosové smetany
  • podle chuti pepř, sůl a sójovou omáčku
  • jasmínovou rýži jako přílohu

Tento recept je velmi snadný, inspirovaný chutí asijské kuchyně. Na větší pánev dáme dvě lžíce oleje. Přidáme jednu až dvě lžíce červené curry pasty, po krátké chvíli vložíme na kousky natrhaný jackfruit a kokosovou smetanu. Necháme vařit zhruba 0,5 hod. Vaříme přikryté pokličkou, ale občas zkontrolujeme a promícháme. Jackfruit musí být úplně měkký. Uvaříme jasmínovou rýži. Na talíř servírujeme omáčku s jackfruitem, rýži, posypeme koriandrem a podle chuti pokapeme limetkovou šťávou.

Vegan jackfruit curry
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vegan jackfruit curry

Chlebovníkový gulášek

Připravte si:

  • 200 g chlebovníku
  • 300 g sladkých brambor
  • 500 g sterilovaných rajčat
  • 2 opečené a slupky zbavené papriky (případně v oleji nakládané papriky)
  • 3 kousky bobkového listu
  • špetku černého pepře
  • špetku mleté kurkumy
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 2 lžice sušené majoránky
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • 1 lžíci pálivé mleté papriky
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl podle chuti
  • nasekanou petrželku

Nejprve si očistíme a na drobné kousky nakrájíme batát. V hlubokém hrnci rozehřejeme máslo nebo olej, přidáme kousky jackfruitu a sladkou bramboru. Restujeme asi 5 minut. Potom směs zalijeme pasírovanými rajčaty a přidáme papriky. Zalijeme vodou, ochutíme kořením, osolíme a osladíme javorovým sirupem. Zahustíme moukou a guláš vaříme do změknutí batátu.

Báječný jackfruitový guláš
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Báječný jackfruitový guláš

Na závěr posypeme nasekanou petrželkou. Servírujeme s chlebem nebo těstovinami. Guláš je ale výborný i samotný.

Zdroj informací: idelniplan.cz; vegane-alternativen.de; insanelygoodrecipes.com

Připravte skvělé broskvové chutney:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 20. 5. 2022, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková

Mohlo by vás dále zajímat