Máme pro vás inspiraci, jak naložit s velkým počtem bílků, které se nám v předvánočním období pravidelně hromadí v lednici. Část jich využijete na zdobení perníčků, další se hodí do Biskupského chlebíčku. My pro vás máme ještě recept na ořechovou pochoutku.
Co budete potřebovat na těsto
- 8 bílků
- 8 lžic cukru
- 8 lžic hladké mouky
- 200 g ořechů - směs
Co budete potřebovat na zpracování těsta
- plech na pečení
- kráječ na chleba nebo ostrý nůž
- utěrku
- máslo na vymazání formy
- dortovou formu
Jak budete postupovat při pečení pochoutky
1. krok: vyšlehejte bílky
Bílky a cukr vyšlehejte do pevného sněhu.

2. krok: přidejte mouku a ořechy
Opatrně přidejte hladkou mouku. Na závěr přidejte směs různých druhů ořechů.

3. krok: připravte formu
Vymažte dortovou formu máslem a vysypte ji hladkou moukou. Do formy nalijte těsto.

4. krok: pečte
Těsto ve formě pečte na 150 °C přibližně 45 minut.

5. krok: nechte odpočinout
Vyklopte z formy, nechte vystydnout. Zabalené v navlhčení utěrce nechte do druhého dne odpočinout a nakrájejte hodně ostrým nožem na plátky silné asi 2 mm. Můžete krájet na elektrickém kráječi. Následně dosušte v troubě nebo v sušičce na ovoce.

Prima tip
Pokud proces odpočívání upečeného těsta v utěrce vynecháte, je výsledek stejně chutný, ale pochoutka se při krájení více drobí.
Publikováno: 19. 12. 2017, Autor: Hana Hořáková , Profil autora: Hana Hořáková