Máme pro vás inspiraci, jak naložit s velkým počtem bílků, které se nám v předvánočním období pravidelně hromadí v lednici. Část jich využijete na zdobení perníčků, další se hodí do Biskupského chlebíčku. My pro vás máme ještě recept na ořechovou pochoutku.
Co budete potřebovat na těsto
- 8 bílků
- 8 lžic cukru
- 8 lžic hladké mouky
- 200 g ořechů - směs
Co budete potřebovat na zpracování těsta
- plech na pečení
- kráječ na chleba nebo ostrý nůž
- utěrku
- máslo na vymazání formy
- dortovou formu
Jak budete postupovat při pečení pochoutky
1. krok: vyšlehejte bílky
Bílky a cukr vyšlehejte do pevného sněhu.
![Vyšlehejte bílky](https://img.primadoma.cz/w_2/84/41/column/8441f10d8c25bb4817327df89c4bfffe_4092298-img_0618.jpg)
2. krok: přidejte mouku a ořechy
Opatrně přidejte hladkou mouku. Na závěr přidejte směs různých druhů ořechů.
![Přidejte mouku a ořechy](https://img.primadoma.cz/w_2/25/4e/column/254e8104a89a1f611d108fede4a3437f_4092304-img_0619.jpg)
3. krok: připravte formu
Vymažte dortovou formu máslem a vysypte ji hladkou moukou. Do formy nalijte těsto.
![Připravte formu](https://img.primadoma.cz/w_2/09/0d/column/090d8267bffa8e9185def7cec58add2c_4092307-img_0625.jpg)
4. krok: pečte
Těsto ve formě pečte na 150 °C přibližně 45 minut.
![Pečte dozlatova](https://img.primadoma.cz/w_2/85/8b/column/858bace42ffddb88595a18673fba954f_4092310-img_0654.jpg)
5. krok: nechte odpočinout
Vyklopte z formy, nechte vystydnout. Zabalené v navlhčení utěrce nechte do druhého dne odpočinout a nakrájejte hodně ostrým nožem na plátky silné asi 2 mm. Můžete krájet na elektrickém kráječi. Následně dosušte v troubě nebo v sušičce na ovoce.
![Nechte odpočinout](https://img.primadoma.cz/w_2/58/70/column/58703f4462a3fdc42dcb1104489e5bef_4092316-img_0658.jpg)
Prima tip
Pokud proces odpočívání upečeného těsta v utěrce vynecháte, je výsledek stejně chutný, ale pochoutka se při krájení více drobí.
Publikováno: 24. 4. 2018, Autor: Hana Hořáková , Profil autora: Hana Hořáková