Tajemství této sváteční delikatesy, kterou můžete klidně pohostit i návštěvu, je v pivu. To však v rohlících vůbec neucítíte. Neprojeví se ani na chuti, ani na vůni nebo třeba zbytkovém obsahu alkoholu. Pivo si ale skvěle rozumí s kvasnicemi, a tak těsto snadno a dobře vykyne.
A zaslouží se o to, že budou mít upečené rohlíky nádherně zlatohnědou a mírně křupavou zkaramelizovanou kůrku na způsob preclíku. Vnitřek přitom bude nadýchaný a měkoučký. Ideální základ třeba pro domácí paštiku. Nebo jen tak, s čerstvým máslem a vlastnoruční marmeládou. Z našeho receptu blogerky Eriky jich vykouzlíte hned šestnáct. A to nejlepší je, že je recept opravdu snadný.
Sváteční pivní rohlíky
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 45 minut
Doba pečení: 15 minut
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1,25 hrnku světlého piva
- ½ lžíce soli
- 1 kostku droždí
- 1 žloutek
- 50 ml oleje
- 1 vejce na potření
- kmín na posypání
A jak postupovat?
Pivo zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a nechte chvilku stát. Mezitím do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Nakonec přilejte kvásek z piva. Vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi tři čtvrtě hodiny.
Hotové těsto rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte placku o výšce půl centimetru. Pak nakrájejte na osminky. Každý kousek zatočte od větší části a vytvarujte rohlík. Hotové rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte kmínem, případně hrubozrnnou solí či sezamovým semínkem. Rohlíky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Troubu během pečení neotvírejte. Prudký pokles teploty by totiž nenávratně pokazil výsledek - těsto by pokleslo a rohlíky by pak nebyly nadýchané. Nejlepší je kontrolovat průběh pečení jen pohledem přes dvířka s velkým průzorem a dobrým vnitřním osvětlením. Právě na to myslí nová generace chytrých XXL trub MORA s velkorysým vnitřním objemem 77 l, automatickými programy včetně parních a řadou dalších vymožeností.
Novinka na trhu
Nová extra velká trouba MORA VTS 556 BXB nabízí díky inovativnímu konstrukčnímu řešení vnitřní objem 77 l, který patří k opravdové špičce na trhu. Přesto se vejde do klasické kuchyňské skříňky se šířkou 60 cm, takže můžete snadno svoji stávající dosluhující troubu nahradit. Novinka v kombinaci černého skla a nerezu vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k dalším moderním tepelným úpravám pokrmů. Disponuje funkcí páry, dále je vybavená 12 automatickými pečicími programy na nejoblíbenější pokrmy včetně například výborné pizzy (program Pizza 300 °C), drůbeže nebo zvolna připravené pečínky.
Pro milovníky hranolků, kuřecích nugetků a dalších smažených dobrot má trouba i funkci pro horkovzdušné fritování bez tuku jako horkovzdušná fritéza, kterou tak bez potíží nahradí. Trouba má patentovaný klenutý vnitřní prostor inspirovaný tradičními pecemi na dřevo a spolu s chytře rozmístěnými topnými tělesy zaručuje dokonale propečené jídlo ze všech stran. Neobvyklé je i rozpětí teploty 50-300 °C s přesností nastavení na jeden stupeň. Komfortní obsluhu zajišťují dva knoflíky, dva teleskopické výsuvy pro snadnější manipulaci s nádobím a tiché zavírání a otevírání dvířek.
Erika a blog Kapka medu
Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Hrozně mě baví objevovat. Starý porcelán, nádobí s patinou, příbory...to jsou věci, kterým neodolám i když moc dobře vím, že to za chvíli nebudu mít kam dávat. Kuchařky hledám v antikvariátech a inspiraci na nové recepty čerpám ze zahraničních časopisů,“ říká Erika.
Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.
Upečte si domácí houstičky sypané sýrem:
Publikováno: 31. 5. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce