Tradiční pesto se vyrábí z bazalky. Kromě toho ale můžeme velmi kvalitní pesto vyrobit také z medvědího česneku nebo česnekové pažitky. Že jste o ní ještě neslyšeli? Tak to máte štěstí, seznámíme vás s ní.
Česneková pažitka (Allium tuberosum)
Je podobná naší pažitce, ale má dvě zásadní rozlišovací vlastnosti. Jednak to jsou listy, které nejsou typicky zelené, ale spíš zelenomodré. A za druhé - při konzumaci česnekové pažitky nebudete mít v ústech onen nepříjemný zápach. Česneková pažitka se k nám dostala z Asie. Díky své domovině si proto vysloužila název pažitka čínská. Rostliny dorůstají do výšky 35–45 cm a koncem léta se na nich objevují první květy.
Její použití je stejné jako použití klasické pažitky nebo česneku v kuchyni, ale uplatní se i jako léčivka, zejména při onemocnění jater nebo ledvin. Použitelná je při přípravě polévek, omáček, na maso, do studených pomazánek i do marinád. Ideální bude její použití při pečení nebo grilování ryb, kdy můžeme česnekovou pažitku přidávat buď přímo na ryby, nebo v podobě bylinkového másla. Kromě chuťových vlastností obsahuje vysoké procento vitamínu C, a má dokonce výrazné antibakteriální a protivirové účinky.
Pěstování v našich podmínkách
Semena začínáme vysévat v únoru či březnu do truhlíků nebo minipařníků, doba klíčení je přibližně 2–3 týdny. Na venkovní stanoviště sazenice česnekové pažitky přesazujeme v průběhu dubna. Při přímém výsevu se doporučuje počkat až do poloviny května. Ideální spon je 30 x 15 cm.
Stanoviště musí být dobře osluněné, půda humózní, propustná a s dostatkem vápníku. Sazenicím dopřejeme zálivku a případné přihnojení kompostem či tekutým hnojivem pro zeleninu. Vyhneme se výsadbě v blízkosti luštěnin a košťálové zeleniny.
Pesto z česnekové pažitky
Co budeme potřebovat:
- stonky a listy česnekové pažitky
- olivový olej
- parmazán
- slunečnicová semínka
- sůl
Postup:
Stonky a listy česnekové pažitky si nastříháme na menší kousky a dáme do mixéru. Přilijeme trochu olivového oleje, nastrouháme parmazán, směs mírně osolíme a nasypeme slunečnicová semínka.
Všechny ingredience rozmixujeme do kašovité hmoty. Vše provádíme zastudena, aby zůstaly zachovány všechny vitamíny a důležité látky.
Hmotu přelijeme do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Pesto je použitelné na těstoviny, na grilované maso, sýr a zeleninu, hodí se i do pomazánek nebo slaných koláčů.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; semena.cz; zivebylinky.cz
Připrave si vynikající pesto z medvědího česneku:
Publikováno: 16. 5. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová