reklama

Vyzkoušejte výbornou limonádu z květů černého bezu, právě začíná kvést

Bez černý (Sambucus nigra) roste po celé severní polokouli, hojně se vyskytuje v půdách s dostatkem živin a vláhy. Využívá se od květu až po kořen. Jeho léčebné vlastnosti popsal již samotný Hippokrates.  Dá se využít především tepelně ošetřený, ať už vařením či sušením.

Květy černého bezu se báječně hodí pro přípravu osvěžující limonády (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Během května se objevují květy černého bezu prakticky po celé České republice, proto je ideální čas na sběr jeho květů. Z černého bezu se dají vyrobit různé pochutiny a my vám poradíme, jak si dvě z nich připravit.

Bezinková limonáda

Na přípravu budete potřebovat:

  • pomeranč
  • citrón
  • bezové květy
  • převařenou vodu
  • mátu
  • 2 lžíce medu
  • skleněnou uzavíratelnou sklenici

Pomeranč s citrónem nakrájejte na kolečka. Bezové květy sbírejte dál od cest a průmyslových zón - nejlépe za slunečného a suchého počasí. Květy odstřihněte z keře, opláchněte opatrně studenou vodou a nechte je na chvíli na podkladu odpočinout. Během této doby se zbaví přebytečného hmyzu z květů, který je pro kvalitu limonády nežádoucí.

Nakrájený pomeranč s citrónem společně s květy vložte do vyčištěné vysušené sklenice, dolijte studenou převařenou vodou a dochuťte medem. Nechte louhovat při pokojové teplotě, nejlépe však na přímém slunečním svitu nejméně 6 hodin. Ideální doba je přes noc, kdy se z bezu uvolní více zdraví prospěšných látek. Takto připravenou limonádu vypijte do 24 hodin.

Bezinková limonáda se hodí na parné léto
Bezinková limonáda se hodí na parné léto (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tip:

Do limonády můžete před pitím přidat led a nakrájenou syrovou okurku.

Bezinkové řízky - kosmatice

Na přípravu budete potřebovat:

  • bezové květy
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce smetany
  • 3 vejce
  • olej na smažení
  • špetku soli
  • skořicový cukr
  • med
  • mísu
  • pánev
  • nůžky
Potřebné suroviny na přípravu
Potřebné suroviny na přípravu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Připravte si těsto na obalení ze 3 lžic mouky, 3 lžic smetany a 3 vajec, přidejte špetku soli. Natrhané a omyté květy držte za stonek a obalte nejdříve v hladké mouce a poté v připraveném testíčku. Postupně takto zpracujte všechny připravené květy.

Dejte smažit na rozpálený olej. Při smažení odstřihněte opatrně přebytečné stonky a osmažte dozlatova z obou stran. Vychladlé smažené bezové řízky servírujte posypané skořicí a pokapané medem. Ke slané variantě použijte místo smetany pivo, chuť bude opět výtečná a potěší všechny, kteří neradi sladké.

Vychladlé kosmatice podávejte sypané skořicí či jen tak
Vychladlé kosmatice podávejte sypané skořicí či jen tak (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Tip:

Místo medu použijte třtinový cukr nebo čekankový sirup, a to jak do limonády, tak i na řízky.

Bez černý

Bez černý je velmi známý keř, který dorůstá do výšky sedmi metrů, a tak se může směle řadit i ke stromům. Na jaře zkrášluje své okolí rozkvetlými intenzivně vonícími vrcholíky žlutobílých květů. Na podzim lahodí oku opadávajícími žloutnoucími listy, které odhalují bohaté střapce sytě černých plodů, ty často svou tíhou ohýbají větvičky až k zemi.

Sušení květů bezu

Ranní sběr květů není vhodný, ideální je polední čas. Květy mohou díky ranní rose nebo kvůli vlhkosti z deště při sušení zhnědnout a ztratit na své kvalitě. Květy sbírejte, pokud možno rychle, aby se mohly co nejdříve usušit. Natrhané květy sušte v tenké vrstvě ve stínu nebo můžete i při umělé teplotě max. do 40 °C, bez je totiž velmi náchylný ke znehodnocení.

Bez černý je u nás hojně rozšířeným keřem
Bez černý je u nás hojně rozšířeným keřem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ideální je dobře větrané místo, které má přístup vzduchu ze všech stran, výborným pomocníkem je v tomto případě bylinářské síto nebo rošt. Usušené květy uchovávejte v hermeticky uzavíratelné dóze. Takto uchované květy vydrží celý rok, delším skladováním ztrácejí vůni a své léčivé schopnosti.

Účinky na zdraví

Účinky černého bezu na zdraví jsou blahodárné, využívá se květ, plod list i kořen. Bojuje proti bakteriálním a virovým infekcím, je bohatý na vitamín A, B a C. Velmi účinný je v boji s průduškovým onemocněním, rovněž napomáhá při zažívacích problémech nebo nachlazení. Tlumí bolesti hlavy, uší a zubů, snižuje horečku, prospívá k správné funkci žlučníku a jater. Působí močopudně, a tím napomáhá při potížích s močovým ústrojím.

Je vhodný na výplachy dutiny ústní při paradentóze nebo při zánětech dutiny ústní jako kloktadlo. U kojících žen podporuje tvorbu mateřského mléka, raději však jeho užití v tomto případu proberte s lékařem. Příznivě působí i na problémy s ischiasem, zlepšuje vlastnosti meziobratlového disku při problémech s vyhřezlou meziobratlovou ploténkou.

Bezové květy mají skvělé účinky při léčbě akné a hodí se do uklidňujících, vzpružujících nebo posilujících koupelí. Při kloubních obtížích, otocích nohou nebo svalových bolestech je vhodná tinktura z listů. Celé nebo nadrcené listy se přikládají na odřeniny jako obklad. 

Tip:

Plody bezu se výborně hodí na výrobu marmelád, vína nebo likéru.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 21. 5. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská