Králíka můžete podobně jako kuře připravit na sto způsobů. Pro začátek vyzkoušejte recept blogerky Eriky na fantastického králíka s hořčičnou omáčkou na francouzský způsob, a budete lapeni. Chov králíka domácího má u nás dlouhou tradici. Rozšířil se k nám už někdy kolem 15. století z Německa, už před tím byl však oblíbený v oblasti Středomoří, Pyrenejí a Francie.
Dodnes jsou králíkárny neodmyslitelnou součástí mnoha venkovských stavení, ale jestli nemáte vlastní chov, snadno seženete čerstvého králíka i z menších farem.
Králík s hořčičnou omáčkou
Doba přípravy: asi 30 minut
Doba pečení: 1 hodina
Na čtyři porce budete potřebovat:
- jednoho králíka v celku
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 2 petržele
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- snítku rozmarýnu
- 5 snítek tymiánu
- sůl, pepř
- 2 lžíce hořčice
- olej
A jak postupovat?
Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kousky. Maso vložte do olejem vymazaného pekáčku. Přidejte nakrájenou zeleninu. Česnek nakrájejte na plátky, cibuli na čtvrtky a přidejte k masu spolu s bylinkami. Ve 400 ml vody důkladně rozmíchejte hořčici a směsí přelijte maso se zeleninou.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte pod pokličkou asi půl hodiny, poté maso otočte a přelejte vypečenou šťávou. Další půl hodinu pečte při teplotě 170 °C a ještě maso několikrát přelijte šťávou, aby nasáklo šťávou a nevysušilo se. Bude chutnat s bramborovou nebo polentovou kaší.
Tip:
Práci vám usnadní chytrá trouba s pečením v krocích. Na začátku nastavíte teplotu a čas pro obě fáze pečení a trouba už ohlídá všechno ostatní sama. Právě takovou možnost nabízejí nové trouby, nechybí ani automatické programy pro přípravu nejoblíbenějších jídel a řada dalších vymožeností.
Erika a blog Kapka medu
Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Hrozně mě baví objevovat. Starý porcelán, nádobí s patinou, příbory...to jsou věci, kterým neodolám i když moc dobře vím, že to za chvíli nebudu mít kam dávat. Kuchařky hledám v antikvariátech a inspiraci na nové recepty čerpám ze zahraničních časopisů,“ říká Erika.
Zajímavá novinka na trhu
Těm, kdo rádi hodně vaří, pečou a také smaží, by neměla ujít horká novinka, extra velká 77l kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX. Disponuje funkcí páry, a proto nabídne dokonalé výsledky nejen při přípravě pečiva, ale i masa, ryb nebo zeleninových pokrmů. Chytrá trouba má i teplotní sondu a 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení dezertů, chleba, drůbeže, pozvolné pečení při nízké teplotě nebo třeba pravou pizzu. Vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu v úctyhodném rozmezí 30-300 °C i správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě.
Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení i objemných jídel. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení troubu nemusíte zbytečně otevírat, plýtvat energií a narušovat ideální prostředí, aby byl výsledek pečení co nejlepší. K pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv s jednoduchým klik systémem či tlumené zavírání a otevírání dvířek. Bytelná trouba pamatuje i na snadnou údržbu – vetší nečistoty se odstraní nejen pomocí automatické funkce ECO Clean, ale také průběžným katalytickým čištěním větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba spadá do úsporné třídy A+.
Zdroj informací: MORA; Kapka medu
Připravte si legendární pudinkáče:
Publikováno: 3. 5. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce