reklama

Připravte si šeříkový sirup na luxusní letní limonádu

Šeřík známe jako omamně vonící keř s nádhernými latami květů. Proč si neuchovat sladkou vůni v podobě šeříkového sirupu, a ten pak můžeme použít do výborné letní limonády.

Šeříkový sirup má úžasnou barvu a krásně voní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Návod na přípravu šeříkového sirupu

Potřebujeme:

  • 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
  • 1 zralé granátové jablko
  • 250 g třtinového světlého cukru
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové 

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni, a to nejlepší v sirupu.

Použijte květenství čínského nebo klasického šeříku
Použijte květenství čínského nebo klasického šeříku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu do hrnce na květy. Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant.

Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše co se povede – získáte tak silný základ na sirup.

Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Po svaření části tekutiny, dochuťte zbylým cukrem. Není nutné použit všechen, řiďte se svou chutí. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá.

Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou
Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou (Zdroj: LABETA, a.s.)

Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.

Zdroj informací: www.labeta.cz

Publikováno: 24. 4. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce