Pokud se vám nechce do kynutého těsta, o pletení copu ani nemluvě, nechte letos vánočku stranou a pochutnejte si na tradičním německém vánočním moučníku. Štóla, která má svým tvarem symbolizovat Ježíška zabaleného v povijanu, je výrazně sladš,í chuťově různorodější a vláčnější. Podle tradice by se měla štóla péct šest týdnu před Vánoci a zakrojit teprve o Štědrém večeru. Ovšem Láďa Hruška má pro nás vychytaný recept, podle kterého je štóla připravená ke konzumaci ihned. Navíc je tak snadný, že jej zvládne i úplný začátečník. V receptu je využita „Hruškova hrnková metoda“, tedy suroviny bez vážení, ale zato s jistotou, že se dílo vydaří!
Co budeme na tvarohovou štólu potřebovat
- 3,5 hrnků (500 g) hladké mouky
- 1 kypřicí prášek na pečení
- 1 vanilinový cukr
- 1 hrnek cukru
- špetka soli
- 1 vanička/kostka polotučného měkkého tvarohu
- 2/3 kostky másla nebo tuku na pečení
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 2 vejce
- hrst rozinek předem namočených v rumu
- hrst sekaných mandlí
- hrst ořechů
- hrst kandovaného ovoce
- máslo na potření
- cukr moučka na posypání
Jak budeme při přípravě tvarohové štóly postupovat
1. krok: promícháme suroviny na těsto
Do větší mísy nasypeme všechny sypké suroviny (hladká mouka, cukr, vanilinový cukr, prášek do pečiva, sůl), přidáme všechny ostatní ingredience (tvaroh, máslo, citronová kůra, vejce, rozinky, mandle, ořechy, kandované ovoce).
2. krok: vypracujeme těsto
Všechny suroviny důkladně promícháme a prohněteme.
3. krok: těsto vyklopíme
Jakmile těsto vytvoří jednolitý bochánek a přestane se lepit ke stěnám mísy, vyklopíme ho na lehce pomoučený vál.
4. krok: těsto vyválíme
Z bochánku vyválíme zhruba jeden centimetr silnou placku obdélníkového tvaru.
5. krok: těsto přehneme
Vyválenou palcku pak přehneme do poloviny z obou delších stran, přehneme ji částečně i z těch kratších stran.
6. krok: těsto zavineme
Pak přehneme z té delší strany ještě jednou do nepravidelné poloviny tak, jako bychom zavinovali miminko a tak, abychom získali klasický tvar štóly, jak jej všichni známe.
7. krok: pečeme štólu
Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C zhruba 45 minut. Že je štóla hotová, poznáme podle toho, že když do ní zapíchneme špejli, musíme ji vytáhnout čistou, bez nalepeného těsta.
8. krok: štólu potřeme máslem
V rendlíku rozpustíme máslo, kterým potřeme ze všech stran ještě horkou štólu.
9. krok: štólu pocukrujeme
Následně hustě posypeme moučkovým cukrem, který utvoří na povrchu krustu, díky které nebude pečivo korat a vydrží dlouho vláčné.
Publikováno: 5. 12. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška