reklama

Naučte se květák zpracovat celý, bez jediného zbytku

Květák je skvělá zelenina, protože ho můžete zpracovat mnoha různými způsoby. Uvařit z něj můžete třeba květákovou polévku nebo květákový mozeček, vyrobit z něj můžete i placky, výborné pyré a taky ho můžete usmažit. Víte však, že se v něm skrývá ještě větší potenciál? Nevěříte? O tom vás dnes přesvědčí Luboš Rychvalský spolu s Oldřichem Navrátilem, kteří si pro vás připravili květák beze ztrát.

Květák je velmi chutnou zeleninou, který je možné zpracovat beze ztrát (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zpracujte květák bez jediného zbytku

Když si koupíte na trhu nebo v obchodě květák, obvykle jako první uděláte to, že z něj odříznete spoustu listů, jimiž je obalen. Pak vyhodíte také košťál a necháte si pouze ty lahodné křupavé růžičky. Jenže to je velká škoda, protože ve skutečnosti se dá květák zpracovat úplně celý. A Luboš Rychvalský vám to prostřednictvím jednoho takového pokrmu, který se skládá ze tří částí, ukáže. Uvařte si i vy květákový krém z košťálu, křupavé lístečky v tempuře a pečený květák na olivovém oleji. Ochutnejte a uvidíte, jaká je to lahůdka.

Co k dnešnímu vaření budete potřebovat

  • 1 květák
  • 1 smetanu
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • dobře vychlazenou perlivou vodu
  • 220 g hladké mouky
  • 150 g kukuřičného škrobu
Kromě květáku toho k vaření příliš mnoho nepotřebujete
Kromě květáku toho k vaření příliš mnoho nepotřebujete (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Květákový krém z košťálu

Na květákový krém z košťálu potřebujete vyříznout z květáku košťál. Abyste s květákem dále mohli pracovat, musíte ho nejprve namočit. To je ostatně zapotřebí před jakýmkoliv použitím květáku. Zeleninu proto namočte zhruba na jednu hodinu do mísy s vodou. Mezitím, co se bude květák máčet, si nahrubo nakrájejte vyříznutý košťál.

Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji vařit. Do vroucí smetany pak vložte nakrájený košťál, osolte a vařte ho, dokud nezměkne. K solení doporučujeme použít i uzenou sůl, která krému dá specifickou chuť. Uvařený košťál potom dejte do mixéru s trochou té smetany, v níž se vařil, a rozmixujte do hladkého krému.

Květák dejte vařit do rendlíku s vroucí smetanou
Květák dejte vařit do rendlíku s vroucí smetanou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pečený květák na olivovém oleji

Pro pečený květák si nejprve předehřejte troubu na 200 stupňů, nastavte si horkovzduch. Z vody si vytáhněte růžičky květáku. Trochu je okapejte, ale trocha vody rozhodně nevadí. Květák rozložte na plech s pečicím papírem. Vše osolte a opepřete. Nemusíte to ale s tou solí přehánět, protože květák bude mít po upečení sám o sobě dost výraznou chuť, jak v troubě krásně zkaramelizuje. Nakonec růžičky květáku prolijte olejem. Takto připravený květák vložte do předehřáté trouby a nechte péct 15 až 20 minut.

Křupavé květákové lístečky v tempuře

Pro přípravu této speciality si nejprve rozehřejte v pánvi olej. Z lístků odstraňte košťály. Ty přihoďte do hrnce, kde se vám vaří květákový krém. Následně si připravte speciální těstíčko. Smíchejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, osolte ho a začněte do něj za stálého míchání opatrně lít dobře vychlazenou perlivou vodu. Těstíčko musí být tekuté a bez hrudek.

Obalené lístky květáku smažte v oleji dokřupava
Obalené lístky květáku smažte v oleji dokřupava (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do hotového těstíčka ponořte lístky květáku, pěkně je obalte v těstíčku a položte je na pánev s rozpáleným olejem. Olej by měl mít tak 190 stupňů, ne více, aby se tempura zbytečně nepálila. Pozor, lístečky se nesmaží do zlatova, nejsou to řízky, pouze pěkně do křupava. Hotové křupavé lístečky po vytažení z pánve dejte ještě okapat na papírový ručník.

Vše nakonec naservírujte do hlubokého talíře. Nejprve si na dno rozprostřete květákový krém, na něj položte pečené květákové růžičky a vše dozdobte osmaženými květákovými lístky. Dobrou chuť přejeme.

Pokrm servírujte v hlubokém talíři
Pokrm servírujte v hlubokém talíři (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Náš tip:

Dnes jsme vařili na varné desce MORA, kterou si můžete vybrat v několika provedeních. Na výběr máte nejen z barev, ale i různých šířek, hran a podobně. Mají spoustu praktických funkcí a inovací, které přináší komfort do vašeho vaření.

Vaříme na nádobí FISKARS

A protože se nám nádobí FISKARS osvědčilo, vaříme i dnes na nádobí FISKARS. FISKARS jsou specialisté nejen na kvalitní pomocníky pro tvoření, zahradu, ale také pro kuchyň. V nabídce tak najdete praktické kuchyňské pomůcky, nádobí, nože, nůžky a další příslušenství do kuchyně. Více informací najdete přímo na jejich stránkách.

Vestavná horkovzdušná trouba MORA

Vestavná pečící trouba MORA je vybavena mnoha moderními funkcemi a má vlastnosti, které vám usnadní a zpříjemní vaření. Vyznačují se navíc energetickou třídou A+, jde tedy o velmi úsporný spotřebič. Velkou výhodou je rovněž i to, že je prostorná, takže v ní zcela v pohodě upečete i velkou krůtu, a dokonce ji přes skleněná dvířka s kvalitním osvětlením můžete sledovat. Na stránkách MORA si pak můžete z rozsáhlé nabídky možností vybrat přesně takovou, jakou potřebujete a nejvíce oceníte.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 22. 4. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová