reklama

Velikonoční pečení bez lepku

Bezlepkové velikonoce jsou pro některé lidi s alergiemi na potraviny, a zejména na lepek jedinou možností, jak si Velikonoce vychutnat. A to doslova. Celiaci se už nemusí vzdávat svých oblíbených mazanců nebo třených beránků, jsou tu pro ně připraveny recepty na bezlepkové velikonoční dobroty.

Velikonoční pečení bez lepku umožní alergikům vychutnat si dokonalé Velikonoce (Zdroj: Labeta)

Žijte bez omezení také o Velikonocích! Beránek je nejen krásnou součástí velikonoční výzdoby, ale i skvělou pochoutkou, která nesmí na Velikonoce chybět. Že to nejde bez lepku? Vyzkoušejte namíchanou směs a uvidíte, jak si pochutnáte!

Beránek bez lepku

Suroviny:

  • 445 g sypké směsi (z rýžové a kukuřičné mouky)
  • 200 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje 
  • 3 vejce
Beránek bez lepku v hotové připravené směsi usnadní hospodyním velikonoční pečení
Beránek bez lepku v hotové připravené směsi usnadní hospodyním velikonoční pečení (Zdroj: Labeta)

V míse smícháme obsah sáčku, 3 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 200 ml mléka a šleháme elektrickým šlehačem 3–4 minuty do hladkého těsta. Formu na beránka vymažeme máslem, vysypeme kukuřičnou, nebo jinou bezlepkovou moukou a vylijeme těstem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 °C přibližně 40 minut. Před vyjmutím z trouby zkontrolujeme špejlí, zda je beránek propečený. Upečeného beránka necháme 5 minut zchladnout ve formě, poté na formu přiklopíme prkénko, opatrně otočíme a vyklopíme.

Tip:

Zchladlého beránka můžeme pocukrovat, ozdobit polevou nebo máslovým krémem. Oči vytvoříme za pomoci rozinek a na krk uvážeme mašli.

Velikonoční bezlepkový beránek chutná stejně dobře jako ten klasický
Velikonoční bezlepkový beránek chutná stejně dobře jako ten klasický (Zdroj: Labeta)

Makový pohankový pletenec

Potřebujete:

Na těsto:

  • 500 g pohankové mouky 
  • 160 g mléka
  • 1 sáček sušeného droždí 
  • 70 g cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru 
  • 60 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • Makovou směs nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept)
  • citronovou kůra z chemicky neošetřeného citrónu
  • 90 ml mléka
  • 10 ml (1 PL) rumu (lze vynechat ve verzi pro děti)
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička vanilinového cukru (10 g)
  • 2 čajové lžičky másla

Z uvedených surovin si vypracujeme těsto, které necháme kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta, ale maličko přeci jen svůj objem zvětší. Mezitím si připravíme náplň tak, že veškeré suroviny smícháme v teplém mléce a společně provaříme zhruba 2 minuty. Poté necháme zakryté odstát. Po nakynutí těsta si ho rozválíme na pečícím papíře do tvaru obdélníku (ne příliš tence, spíše silnější vrstvu, jinak by se trhalo).

Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň. Poté těsto z krajů přehneme směrem dovnitř, aby náplň nevytékala, a zarolujeme jako závin. Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodneme pro formu věnce, „závin“ rozpůlíme podélně, propleteme a stočíme do kruhu (věnce). Musíme počítat s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby zůstal uprostřed otvor, obalíme malou sklenici alobalem a dáme jí do středu věnce, aby se při pečení nespojil.

Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dáme péct na 180 až 190 °C, dokud povrch nezezlátne. Necháme věnec vystydnout na plechu a podáváme se zakysanou smetanou, nebo ozdobíme polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru.

Velikonoční makový věnec se hodí nejen na stůl, ale i jako dekorace
Velikonoční makový věnec se hodí nejen na stůl, ale i jako dekorace (Zdroj: Labeta)

Vajíčková tlačenka

Potřebujete:

  • 5 větších vajec uvařených natvrdo
  • 250 g zeleniny (kyselé okurky, červená paprika, mrkev, čerstvý nebo mražený hrášek, sterilovaná nebo mražená kukuřice)
  • 100 g šunky
  • 100-150 g majonézy (2-3 lžíce)
  • 150 ml horké vody + 150 ml nálevu z okurek
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
  • sůl a pepř

Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné maličké kousky. Doporučujeme si připravit takto vlastní směs zeleniny než použít sterilovanou směs, chuťově je pak tlačenka mnohem lepší. Mrkev a hrášek můžete na dvě minutky povařit a zchladit studenou vodou, by si zachovaly barvu. Šunku a vajíčka také nakrájejte na drobné kousky. Balíček želatiny na vaječnou tlačenku (případně klasické čiré želatiny) důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a posléze i nálev z okurek.

K nakrájené zelenině, šunce a vajíčkům přidejte majonézu, lehce opepřete, případně ještě dosolte a důkladně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs nalijte do připravené formy. Vložte zatuhnout do lednice min. na 2-3 hodiny, ideálně ale přes noc.

Vajíčková tlačenka je ideální příležitost, jak zužitkovat přebytečná vejce
Vajíčková tlačenka je ideální příležitost, jak zužitkovat přebytečná vejce (Zdroj: Labeta)

Před vyklápěním z formy, ponořte formu na pár vteřin do teplé vody a nožem opatrně projeďte po obvodu. K vaječné tlačence je nejlepší čerstvé pečivo.

Zdroj informací: Labeta

Upečte si neodolatelné velikonoční perníčky:

Publikováno: 9. 4. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce