Překvapivě se dnes nebudeme přesouvat na zahradu, ale můžeme zůstat v kuchyni. V období zabijaček a masopustů tu pro vás totiž máme dokonalou delikatesu, která potěší žaludek nejednoho rozmlsaného strávníka. Podíváme se, proč se zrovna šneky a jak je to s těmi zabijáky.
Šneci zabijáci
Tito šneci, i když mají označení zabijáci, vám rozhodně úrodu zeleniny na zahradě nesežerou. Nemusíte mít obavy. Spíš to dopadne naopak, my totiž sníme je. Je tu období masopustu, zabijaček a samozřejmě spousty dobrot.
Zabijačkové hody jsou naší tradicí, co se týče podávaných pokrmů. Začíná se zabijačkovým guláškem a ovarem s hořčicí a křenem, postupně se přechází na černou i ovarovou polévku, potom přijdou na řadu jitrnice a jelítka a neskutečná hostina se završí tlačenkou, řízky z krkovičky a moravským vrabcem se zelím. Už se vám také sbíhají sliny? Není divu. A my vám k této přehlídce dobrot přidáme právě ty slíbené šneky zabijáky.
Recept na zabijačkové šneky
Suroviny:
- 1 listové těsto
- 1 balíček kysaného zelí
- několik kroupových jelítek
- 1 vejce
- sezamové semínko
- grilovací koření
Listové těsto si na pomoučeném válu rozválíme na tenčí plát. Můžeme taktéž použít již rozválené těsto, které se prodává stočené v pečicím papíru a je již připravené k okamžitému použití. Na těsto naklademe "podestýlku" z kysaného zelí. Zelí necháme okapat, aby nám potom během pečení nevytékala přebytečná šťáva. Jelítka vymačkáme ze střívek (lze použít i jelítkový prejt prodávaný v salámových obalech) a navrstvíme na zelí. Vidličkou lehce zamačkáme prejt do zelí.
Posypeme grilovacím nebo zabijačkovým kořením. Plát stočíme do šišky a začneme krájet přibližně stejné kousky - šneky. Šneky rozložíme na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Dáme péct do trouby. Pečeme při teplotě 190 °C dozlatova. Šneci zabijáci se hodí jako rychlá večeře, odpolední svačina nebo pochoutka pro nenadálou návštěvu. Určitě ale všem zachutnají.
Variant na šneky z listového těsta je nespočet a mnoho hospodyněk se chlubí zaručeným a přísně střeženým domácím stříbrem, které se peče stále dokola a nikdy nepřestane chutnat.
Připomeňme si klasické šunkovosýrové šneky, nebo naopak sladkou variantu se skořicovým cukrem. V nejrůznějších koutech republiky také můžete ochutnat šneky se žampiony a sýrem, šneky nadívané mletým masem, marmeládové či ořechové. Velmi chutní jsou také šneci s náplní z pesta a sýru nebo šneci ala pizza.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Připravte si vošouchovou roládu podle rodinného receptu:
Publikováno: 28. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová