reklama

Jak si poradit se šneky zabijáky?

Překvapivě se dnes nebudeme přesouvat na zahradu, ale můžeme zůstat v kuchyni. V období zabijaček a masopustů tu pro vás totiž máme dokonalou delikatesu, která potěší žaludek nejednoho rozmlsaného strávníka. Podíváme se, proč se zrovna šneky a jak je to s těmi zabijáky.

Připravte jako delikatesu šneky zabijáky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Šneci zabijáci

Tito šneci, i když mají označení zabijáci, vám rozhodně úrodu zeleniny na zahradě nesežerou. Nemusíte mít obavy. Spíš to dopadne naopak, my totiž sníme je. Je tu období masopustu, zabijaček a samozřejmě spousty dobrot. 

Zabijačkové hody jsou naší tradicí, co se týče podávaných pokrmů. Začíná se zabijačkovým guláškem a ovarem s hořčicí a křenem, postupně se přechází na černou i ovarovou polévku, potom přijdou na řadu jitrnice a jelítka a neskutečná hostina se završí tlačenkou, řízky z krkovičky a moravským vrabcem se zelím. Už se vám také sbíhají sliny? Není divu. A my vám k této přehlídce dobrot přidáme právě ty slíbené šneky zabijáky.

Recept na zabijačkové šneky

Suroviny:

  • 1 listové těsto
  • 1 balíček kysaného zelí
  • několik kroupových jelítek
  • 1 vejce
  • sezamové semínko
  • grilovací koření
Tito šneci jsou zajímavou zabijačkovou pochoutkou
Tito šneci jsou zajímavou zabijačkovou pochoutkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Listové těsto si na pomoučeném válu rozválíme na tenčí plát. Můžeme taktéž použít již rozválené těsto, které se prodává stočené v pečicím papíru a je již připravené k okamžitému použití. Na těsto naklademe "podestýlku" z kysaného zelí. Zelí necháme okapat, aby nám potom během pečení nevytékala přebytečná šťáva. Jelítka vymačkáme ze střívek (lze použít i jelítkový prejt prodávaný v salámových obalech) a navrstvíme na zelí. Vidličkou lehce zamačkáme prejt do zelí.

Jelítkový prejt vmáčkneme vidličkou do zelí
Jelítkový prejt vmáčkneme vidličkou do zelí (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Posypeme grilovacím nebo zabijačkovým kořením. Plát stočíme do šišky a začneme krájet přibližně stejné kousky - šneky. Šneky rozložíme na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.

Ruličku rozkrájíme na kolečka - šneky
Ruličku rozkrájíme na kolečka - šneky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Povrch šneků posypeme sezamovým semínkem, můžeme ale použít i jinou dekoraci
Povrch šneků posypeme sezamovým semínkem, můžeme ale použít i jinou dekoraci (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Dáme péct do trouby. Pečeme při teplotě 190 °C dozlatova. Šneci zabijáci se hodí jako rychlá večeře, odpolední svačina nebo pochoutka pro nenadálou návštěvu. Určitě ale všem zachutnají.

Variant na šneky z listového těsta je nespočet a mnoho hospodyněk se chlubí zaručeným a přísně střeženým domácím stříbrem, které se peče stále dokola a nikdy nepřestane chutnat.

Připomeňme si klasické šunkovosýrové šneky, nebo naopak sladkou variantu se skořicovým cukrem. V nejrůznějších koutech republiky také můžete ochutnat šneky se žampiony a sýrem, šneky nadívané mletým masem, marmeládové či ořechové. Velmi chutní jsou také šneci s náplní z pesta a sýru nebo šneci ala pizza. 

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Připravte si vošouchovou roládu podle rodinného receptu:

Stočíme ruličku a okraje těsta přitiskneme
Stočíme ruličku a okraje těsta přitiskneme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Publikováno: 28. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová