reklama

Která sklenka pomůže vašemu zdraví? Přece ta, do které nalijete šípkový likér!

Domácí likér z šípků obohatí především vaši domácí lékárničku. Šípky jsou přirozeným a hlavně bohatým zdrojem vitamínu C, takže podporují imunitu a fungují jako prevence v čase nachlazení a nejrůznějších viróz či chřipek. Pomáhají ale také proti mnoha dalším neduhům.

Sklenka doma vyrobeného likéru z šípků v sobě skrývá vitamín C, podporuje imunitu a je účinnou prevencí proti nachlazení a virózám (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nebojte se, že vám výroba likéru z šípků pro podporu imunuity zabere mnoho času – náš předpis je rychlý, protože lahodný mok vyrábíte za studena.

Co budete na výrobu šípkového likéru potřebovat:

  • 200 g čerstvých šípků
  • 200 g cukru
  • kousek celé vanilky
  • kousek celé skořice
  • kvalitní domácí pálenku
Šípky by neměly chybět v žádné domácí lékárničce, protože pomáhají nejen při chřipce
Šípky by neměly chybět v žádné domácí lékárničce, protože pomáhají nejen při chřipce (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nejdříve šípky očistěte a pak nasypte do lahve. Šípky zasypejte cukrem a kořením, potom obrácenou stranou vařečky vše důkladně uvnitř lahve rozšťouchejte. Vzniklou směs zalijte pálenkou, lahev uzavřete a nechte nejméně 3 - 4 týdny louhovat. Čekání na „šípkobraní“ se vyplatí, protože během louhování se do likéru dostane z plodů maximum léčivých látek.

Šípky zasypejte cukrem a obrácenou vařečkou důkladně rozšťouchejte
Šípky zasypejte cukrem a obrácenou vařečkou důkladně rozšťouchejte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Až likér uzraje, nelekněte se vzniklého kalu, ten opravdu není na závadu, stačí nápojem zatřepat. Šípkový elixír je skutečným domácím lékem, takže se nehodí k popíjení na rodinných oslavách, ale dopřát si můžete jednu či dvě malé sklenky, a to nejlépe večer. Tělu tak zajistíte pravidelný přísun vitamínu C a dalších léčivých látek.

Co jste možná nevěděli

Šípky sbírejte za suchého počasí, nejlépe až po prvních přízemních mrazících, díky nimž získají plody více vitamínu C a budou také sladší. Pokud šípky sušíte, měli byste je spotřebovat během následujícího roku, protože pak se z nich postupně vytrácí vitamín C.

Mnohem lepší než sušení je šípky zamrazit - mimo jiné proto, že si uchovají vyšší obsah „céčka“. Kdykoliv je pak můžete použít k přípravě čaje: mražené plody vyndáte z mrazáku, zalijete horkou vodou a necháte vylouhovat.

Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou šípky běžně používaným domácím lékem při nachlazení a chřipkách. Popíjením šípkového čaje pomůžete svým cévám a ulevíte si od bolesti křečových žil. Pro svůj obsah vápníku, rutinu a „céčka“ jsou šípky jedním z nejlepších léků proti paradentóze. Šípkový čaj také posiluje nervy a pomáhá dobrému zažívání.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů; superfoody.cz, www.bylinky21.eu

Připravte si skvělou šípkovou marmeládu plnou vitaminů:

Publikováno: 26. 2. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová