Chléb je jedna z potravin, bez kterých se prostě neobejdeme. Místo toho, abychom kupovali chleba pochybné kvality, můžeme si poctivý chléb upéct doma. Nevěšte hlavu, pokud nemáte domácí pekárnu, vystačíte si i s obyčejnou troubou. A samozřejmě, že vám ukážeme pár vychytávek, aby váš domácí chleba byl jako od babičky.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/fb/df/column/fbdfb373071a56730980399a046367bb_yan_0295.jpg)
Domácí chléb
Chléb lidstvo zná v podstatě od té doby, kdy objevilo oheň a způsob, jak na něm připravovat pokrmy. První upečená placka z obilí měla sice k našemu tradičnímu pečivu hodně daleko, ale dala se už považovat za předchůdce dnešního chleba. Pravěký lovec objevil (lépe řečeno jeho žena) kouzlo kvasu a teprve v této chvíli se už chlebu dalo říkat chleba.
![Chléb jde s lidstvem ruku v ruce už od nepaměti](https://img.primadoma.cz/w_2/9c/0a/column/9c0a31a43ba82fed568b732a8bd554c2_depositphotos_339634918_l.jpg)
Kvas a kvásek
Na přípravu kvásku potřebujeme:
- 25 g vlažné vody
- 25 g žitné chlebové mouky
V misce si smícháme vodu s moukou, zakryjeme víčkem nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě 24 hodin. Vidíme-li na dně skleničky po 24 hodinách pár maličkých bublinek, odebereme z něj malou část a "dokrmíme" stejným poměrem mouky a vody jako první den. Nejsou-li bublinky vidět, necháme kvas ještě odpočívat klidně až 48 hodin.
Denně je potřeba se o tuto směs starat a přidávat mouku a vodu (10 g vody a 10 g žitné mouky), aby měl kvásek dostatek "paliva". Při pečení si nikdy nezapomeňte z rozkvašeného kvasu odebrat přibližně dvě lžíce zpátky do sklenice a nakrmit je, aby vám zůstaly na příští pečení. Někdo krmí kvásek jednou za tři až pět dnů, někdo třeba jen jednou týdně.
!["Vykrmte" si doma svůj vlastní kvásek](https://img.primadoma.cz/w_2/b8/41/column/b841dd47d277d7cbd32443c3b5b0e9c4_depositphotos_384495866_l.jpg)
Pokud se vám takové čekání zdá dlouhé, kvásek si můžete jednoduše objednat v pekárně.
Recept na skvělý domácí chléb
- 2 hrnky pšeničné mouky
- 1 hrnek žitné mouky
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 hrnku vody
- rozkvas
- kmín
- lněné semínko
- olivový olej
![Základem úspěchu je zdravý kvásek](https://img.primadoma.cz/w_2/6a/0e/column/6a0e5f387d1fe3eebf710d13c1506418_yan_0143.jpg)
Ve velké míse smícháme pšeničnou a žitnou mouku. Přidáme sůl, kmín a lněné semínko. Suchou směs promícháme a přidáme rozkvas. Promícháme a zalijeme vodou. Vymícháme polořídké až polotuhé těsto a dáme na 12 hodin kynout na teplejší místo (postačí pokojová teplota). Po této době by těsto mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem a povrch by měl být popraskaný a bublinkovatý.
![Těsto musí opravdu důkladně vykynout](https://img.primadoma.cz/w_2/62/f9/column/62f9bc64c38e56fd5d96033af568c81a_70c124e3a6d69fa192aca5ca6c64e21f_recept-na-skvl-domc-chlb-1601850876-3559.jpg)
Rozpálíme si troubu na nejvyšší stupeň, můžeme samozřejmě použít i domácí pekárnu, či dokonce tradiční chlebovou pec. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyhněteme. Snažíme se nepřidávat zbytečně moc mouky, aby těsto nebylo příliš tuhé. Vymažeme si misku olivovým olejem a překlopíme do ní vyhnětené těsto. Necháme ještě chvíli odpočinout.
Dokud těsto odpočívá, připravíme si nádobu, ve které budeme chleba péct. Pecen (zformovaný podle misky) překlopíme do pečicí nádoby. Zaklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut v zaklopené nádobě a dalších 10 minut již bez poklice. Upečený chléb necháme několik hodin dobře vychladnout, nikdy jej nekrájíme horký, protože by se srazil.
![Znáte něco lepšího než krajíc čerstvého domácího chleba s máslem?](https://img.primadoma.cz/w_2/a5/5d/column/a55d2189e213f0b3ceadc2f2cc50710f_yan_0306.jpg)
Rady na závěr:
- Pokud nechcete, aby vám domácí chléb brzy ztvrdl, zabalte jej do vlhké utěrky.
- Můžete použít také plátěný sáček, do kterého společně s chlebem vložíte i půlku jablka.
- Tvrdý chléb nemusíte zkrmovat, pokud nemáte hospodářská zvířata. Nakrájejte ztvrdlý chléb na kostky, pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi. Získáte tak dokonalou pochoutku pro večerní mlsání k televizi.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Upečte si domácí focacciu:
Publikováno: 25. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová