Chléb je jedna z potravin, bez kterých se prostě neobejdeme. Místo toho, abychom kupovali chleba pochybné kvality, můžeme si poctivý chléb upéct doma. Nevěšte hlavu, pokud nemáte domácí pekárnu, vystačíte si i s obyčejnou troubou. A samozřejmě, že vám ukážeme pár vychytávek, aby váš domácí chleba byl jako od babičky.

Domácí chléb
Chléb lidstvo zná v podstatě od té doby, kdy objevilo oheň a způsob, jak na něm připravovat pokrmy. První upečená placka z obilí měla sice k našemu tradičnímu pečivu hodně daleko, ale dala se už považovat za předchůdce dnešního chleba. Pravěký lovec objevil (lépe řečeno jeho žena) kouzlo kvasu a teprve v této chvíli se už chlebu dalo říkat chleba.

Kvas a kvásek
Na přípravu kvásku potřebujeme:
- 25 g vlažné vody
- 25 g žitné chlebové mouky
V misce si smícháme vodu s moukou, zakryjeme víčkem nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě 24 hodin. Vidíme-li na dně skleničky po 24 hodinách pár maličkých bublinek, odebereme z něj malou část a "dokrmíme" stejným poměrem mouky a vody jako první den. Nejsou-li bublinky vidět, necháme kvas ještě odpočívat klidně až 48 hodin.
Denně je potřeba se o tuto směs starat a přidávat mouku a vodu (10 g vody a 10 g žitné mouky), aby měl kvásek dostatek "paliva". Při pečení si nikdy nezapomeňte z rozkvašeného kvasu odebrat přibližně dvě lžíce zpátky do sklenice a nakrmit je, aby vám zůstaly na příští pečení. Někdo krmí kvásek jednou za tři až pět dnů, někdo třeba jen jednou týdně.

Pokud se vám takové čekání zdá dlouhé, kvásek si můžete jednoduše objednat v pekárně.
Recept na skvělý domácí chléb
- 2 hrnky pšeničné mouky
- 1 hrnek žitné mouky
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 hrnku vody
- rozkvas
- kmín
- lněné semínko
- olivový olej

Ve velké míse smícháme pšeničnou a žitnou mouku. Přidáme sůl, kmín a lněné semínko. Suchou směs promícháme a přidáme rozkvas. Promícháme a zalijeme vodou. Vymícháme polořídké až polotuhé těsto a dáme na 12 hodin kynout na teplejší místo (postačí pokojová teplota). Po této době by těsto mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem a povrch by měl být popraskaný a bublinkovatý.

Rozpálíme si troubu na nejvyšší stupeň, můžeme samozřejmě použít i domácí pekárnu, či dokonce tradiční chlebovou pec. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyhněteme. Snažíme se nepřidávat zbytečně moc mouky, aby těsto nebylo příliš tuhé. Vymažeme si misku olivovým olejem a překlopíme do ní vyhnětené těsto. Necháme ještě chvíli odpočinout.
Dokud těsto odpočívá, připravíme si nádobu, ve které budeme chleba péct. Pecen (zformovaný podle misky) překlopíme do pečicí nádoby. Zaklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut v zaklopené nádobě a dalších 10 minut již bez poklice. Upečený chléb necháme několik hodin dobře vychladnout, nikdy jej nekrájíme horký, protože by se srazil.

Rady na závěr:
- Pokud nechcete, aby vám domácí chléb brzy ztvrdl, zabalte jej do vlhké utěrky.
- Můžete použít také plátěný sáček, do kterého společně s chlebem vložíte i půlku jablka.
- Tvrdý chléb nemusíte zkrmovat, pokud nemáte hospodářská zvířata. Nakrájejte ztvrdlý chléb na kostky, pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi. Získáte tak dokonalou pochoutku pro večerní mlsání k televizi.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Upečte si domácí focacciu:
Publikováno: 25. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová