Nedostatek sluníčka je znát a třeba rajčata ztrácejí chuť snad úplně. Zkuste přírodu přelstít a připravte z nich tento konfit. To se rajčata naloží do oleje a spolu s česnekem a bylinkami pomalu v oleji pečou, takže se jejich chuť zkoncentruje a jsou úplně božská!
Použijte je potom třeba na topinku, bruschettu, do těstovin, salátů nebo všude, kam byste si dali třeba sušená rajčata. Pokud vám z nich náhodou zbyde olej, určitě se ho nezbavujte, má krásnou rajčatovou chuť i vůni.
Esence plodů ráje: rajčatový konfit s česnekem
Připravte si tyto suroviny:
- 500 g větších cherry rajčat na stonku
- palici česneku
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- 1,5 dl řepkového oleje
A jak na to?
Rajčata omyjte, osušte a rovnoměrně rozložte na dno zapékací mísy. Přidejte paličku česneku rozkrojenou napůl. Vše zalijte olejem tak, aby byla rajčata alespoň z části ponořená, přidejte rozmarýn a sůl. Zapékací misku vložte do trouby. Nastavte horní a spodní ohřev na 150 °C a nechte asi 1,5 hodiny pozvolna péct.
Hotový konfit nechte vychladnout. Česnek vyloupejte ze slupek a pokud ho zrovna hned nespotřebujete, vložte s celým obsah zapékací misky do uzavíratelné sklenice, kde konfit v lednici vydrží minimálně 10 dní.
Kaya má doma kombinovanou parní troubu s vestavěnou Wi-Fi, a tak zvládla připravit konfit pomocí telefonu a aplikace z obýváku. Velká trouba s objemem je vybavená senzorovou technologií, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie.
Je vybavena i technologií pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu s nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry a navíc umožňuje i vaření ve 100% páře. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava. Příjemné je i tlumené dovírání dvířek trouby.
Z rajčátek můžete připravit i skvělou marmeládu:
Publikováno: 20. 2. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce