reklama

Sladkokyselý Valentýn? Proč ne?

Ukažte svým blízkým, že vám na nich záleží. Stačí k tomu drobnost, třeba vlastnoručně vyrobený lahodný vrstvený dezert ve skleničce. Nadýchaný piškotový dortík prokládaný svěžím mascarpone krémem a marinovanými jablky vyvolá v ústech explozi ovocných chutí, kterou umocňují ruku v ruce kráčející gumoví medvídci ve sladkokyselých kombinacích citron a třešně, rybíz a borůvky a pomeranč s jablkem.

i (Zdroj: HARIBO)
Vymyslete pro svou lásku sladkokyselého Valentýna s překvapením (Zdroj: HARIBO)

Recept na sladkokyselý vrstvený dezert, 4 porce

Ingredience:

Pomerančový sirup

  • 200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 100 ml vody
  • 150 g cukru krystal

Marinovaná jablíčka

  • 1 větší jablko
  • 2 lžíce pomerančového sirupu
  • 2 lžíce sekaných pistácií
  • 1 lžička citronové šťávy 

Piškot

  • 1 vejce
  • 80 g cukru krystal
  • 60 ml oleje
  • 120 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 40 g cukru moučka
  • 2 lžíce pomerančového sirupu
  • 1/2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry
  • gumové bonbony na ozdobení
Jemný dezert s příchutí medvídků Haribo
i (Zdroj: HARIBO)
Jemný dezert s příchutí medvídků Haribo

Na sirup smícháme pomerančovou šťávu, vodu a cukr a na mírném plameni necháme 30 minut probublávat. Měli bychom získat asi 150 ml sirupu. Necháme jej vychladnout. Jablko nakrájíme na malé kostičky a smícháme s pistáciemi, sirupem a citronovou šťávou. Necháme hodinu marinovat v lednici.

Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčko s cukrem, až zesvětlá a nabyde, poté tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Malý plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rozetřeme a pečeme lehce dozlatova, asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.

Na krém dáme do mixéru mascarpone, smetanu a cukr a rychle vyšleháme tužší krém. Nakonec do něj zašleháme i sirup a pomerančovou kůru. Z piškotu vykrájíme kolečka a do sklenic střídavě vrstvíme piškot pokapaný pomerančovým sirupem, krém a jablíčka. Dozdobíme pistáciemi, kouskem pomeranče a gumovými bonbony.

Zdroj informací: HARIBO

Podíveje se, jak vyrobit valentýnský dárek:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 10. 2. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce