Nejsladší adventní kalendář: Jak udělat domácí marcipán

První adventní neděle se blíží! Nic neumocní kouzlo Vánoc tolik, jako čas, kdy se na ně děti, ale nejen ty, těší. K jeho odpočítávání jsou tu adventní kalendáře v nejrůznějších podobách. My pro vás máme návod na ten nejsladší ze všech sladkých i s recepty na domácí marcipán pravý a falešný. A navíc marcipánový adventní kalendář skvěle vypadá.

Jak budeme při výrobě marcipánového adventního kalendáře postupovat

1. krok: marcipánová hmota

Marcipán (4 balení marcipánu Dr.Oetker) pečlivě propracujeme s 60 g moučkového cukru a 4 lžícemi kvalitního kakaa.  Z hladké marcipánové hmoty utvoříme váleček, který nožem rozdělíme na dva díly. První nakrájíme na 24 stejných kousků. Do každého kousku zabalíme sušenou meruňku nebo lískový oříšek či celou oloupanou mandli a vytvarujeme kuličky.  Druhý díl rozválíme na silnější plát a vykrájíme 24 různých tvarů.

Z marcipánu vytvarujeme 24 kuliček
Z marcipánu vytvarujeme 24 kuliček (Zdroj: istock.com)

2. krok: zdobení marcipánu

Na zdobení rozpustíme v kastrůlku ve vodní lázni tmavou čokoládovou polevu (2 balení). Všechny marcipánové tvary namáčíme do polevy a ihned ozdobíme zaltými a stříbrnými cukrovými perličkami. Necháme ztuhnout. Barevnými tubičkami na zdobení Dr.Oetker napíšeme na vykrajované tvary číslice od 1 až 24; můžeme také na kulaté bonbonky. Necháme zatuhnout.

Marcipán ozdobíme čokoládou polevou
Marcipán ozdobíme čokoládou polevou (Zdroj: istock.com)

3. krok: adventní kalendář

Na stužku navlečeme etiketu s číslicí. Z hedvábného papíru nebo celofánu ozdobně vystřihneme 24 koleček (průměr koleček závisí od velikosti bonbonu). Do středu papíru či celofánu položíme 1 kulatý bonbon a stužkou zavážeme tak, abychom vytvořili měšec. Do vázy vložíme větvičky, na které navážeme  marcipánové měšce. Vykrajovaný marcipánový adventní kalendář dáme na mísu.

Marcipánové měšce uvážeme na větvičky
Marcipánové měšce uvážeme na větvičky (Zdroj: Dr.Oetker)

Prima tip: Recepty na domácí marcipán  

Na pravý marcipán nejprve spaříme a následně pečlivě oloupeme 250 g mandlí. Necháme je na utěrce dobře proschnout a pak rozmixujeme na jemný prášek. Důkladně smícháme s 250 g prosátého moučkového cukru a postupně vmícháme 2 bílky a 1 lžíci medu. Vzniklou hmotu důkladně ručně propracujeme, až nám drží pohromadě, nedrobí se a je pěkně hladká. Marcipán zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici.

Marcipánovou hmotu zabalíme do folie
Marcipánovou hmotu zabalíme do folie (Zdroj: istock.com)

Na falešný marcipán  smícháme plnotučné sušené mléko (250 g) smícháme se stejným množstvím  moučkového cukru, 2 bílky, 2 lžícemi kvalitního medu a 5-10 kapek mandlového aroma. Vypracujeme hladkou, vláčnou hmotu. Uděláme z ní váleček, zabalíme do fólie a necháme 24 hodin v ledničce.

Související k tématu