První adventní neděle se blíží! Nic neumocní kouzlo Vánoc tolik, jako čas, kdy se na ně děti, ale nejen ty, těší. K jeho odpočítávání jsou tu adventní kalendáře v nejrůznějších podobách. My pro vás máme návod na ten nejsladší ze všech sladkých i s recepty na domácí marcipán pravý a falešný. A navíc marcipánový adventní kalendář skvěle vypadá.
Jak budeme při výrobě marcipánového adventního kalendáře postupovat
1. krok: marcipánová hmota
Marcipán (4 balení marcipánu Dr.Oetker) pečlivě propracujeme s 60 g moučkového cukru a 4 lžícemi kvalitního kakaa. Z hladké marcipánové hmoty utvoříme váleček, který nožem rozdělíme na dva díly. První nakrájíme na 24 stejných kousků. Do každého kousku zabalíme sušenou meruňku nebo lískový oříšek či celou oloupanou mandli a vytvarujeme kuličky. Druhý díl rozválíme na silnější plát a vykrájíme 24 různých tvarů.
2. krok: zdobení marcipánu
Na zdobení rozpustíme v kastrůlku ve vodní lázni tmavou čokoládovou polevu (2 balení). Všechny marcipánové tvary namáčíme do polevy a ihned ozdobíme zaltými a stříbrnými cukrovými perličkami. Necháme ztuhnout. Barevnými tubičkami na zdobení Dr.Oetker napíšeme na vykrajované tvary číslice od 1 až 24; můžeme také na kulaté bonbonky. Necháme zatuhnout.
3. krok: adventní kalendář
Na stužku navlečeme etiketu s číslicí. Z hedvábného papíru nebo celofánu ozdobně vystřihneme 24 koleček (průměr koleček závisí od velikosti bonbonu). Do středu papíru či celofánu položíme 1 kulatý bonbon a stužkou zavážeme tak, abychom vytvořili měšec. Do vázy vložíme větvičky, na které navážeme marcipánové měšce. Vykrajovaný marcipánový adventní kalendář dáme na mísu.
Prima tip: Recepty na domácí marcipán
Na pravý marcipán nejprve spaříme a následně pečlivě oloupeme 250 g mandlí. Necháme je na utěrce dobře proschnout a pak rozmixujeme na jemný prášek. Důkladně smícháme s 250 g prosátého moučkového cukru a postupně vmícháme 2 bílky a 1 lžíci medu. Vzniklou hmotu důkladně ručně propracujeme, až nám drží pohromadě, nedrobí se a je pěkně hladká. Marcipán zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici.
Na falešný marcipán smícháme plnotučné sušené mléko (250 g) smícháme se stejným množstvím moučkového cukru, 2 bílky, 2 lžícemi kvalitního medu a 5-10 kapek mandlového aroma. Vypracujeme hladkou, vláčnou hmotu. Uděláme z ní váleček, zabalíme do fólie a necháme 24 hodin v ledničce.
Publikováno: 16. 11. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce