reklama

Tento koláč vynikne mezi sladkoslanými pokrmy, je čas na změnu jídelníčku

Koláče a záviny z listového těsta můžeme péct nasladko i naslano. Ať už zvolíme jakoukoli variantu, hodí se ke kávě, čaji i k večeři. Závin, ve kterém se snoubí jemná chuť piniových oříšků se slanou chutí špenátu a sladkých rozinek, je příjemnou změnou v jídelníčku, kterou každý jistě rád uvítá.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Závin z listového těsta se špenátem, piniovými oříšky a rozinkami (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Závin lze vyrobit s různými obměnami. Pokud jsou pro vás piniové oříšky nedostupné, můžete je nahradit třeba vlašskými. Jakékoli oříšky v kombinaci s rozinkami a špenátem chuť pokrmu umocní. Závin, ke kterému se hodí suché, polosuché i polosladké víno, jistě potěší vaše chuťové pohárky.

Na závin s piniovými oříšky a špenátem si připravte:

  • listové těsto
  • 250 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu
  • 180 g sýru feta nebo balkánského
  • 50 g rozinek
  • 70 g piniových nebo jiných oříšků
  • 3 lžíce 30% smetany
  • 30 g másla
  • špetku soli, trochu čerstvě namletého pepře a muškátového oříšku
Suroviny pro přípravu slaného závinu se špenátem a oříšky
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Suroviny pro přípravu slaného závinu se špenátem a oříšky

Čerstvé listy špenátu nasekáme nahrubo a dáme do větší mísy. Použijeme-li špenát mražený, necháme ho rozmrazit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Na pánvi lehce opražíme piniové oříšky a necháme je vychladnout. Do mísy, ve které máme připravený špenát, přidáme spařené rozinky, na kostičky nakrájený sýr feta nebo balkán, opražené oříšky, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek. Vše důkladně promícháme.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Okraje listového těsta potřeného náplní přeložíme z jedné i druhé strany přes sebe a spojíme, aby náplň nevytekla. Stejně tak stlačíme k sobě i oba konce závinu. Povrch závinu pak potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péci.

Těsto rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme špenátovou nádivkou
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Těsto rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme špenátovou nádivkou

Během pečení závin alespoň ještě jednou nebo dvakrát potřeme rozkvedlaným vejcem, aby nepopraskal. Pečeme zhruba 25 minut, poté troubu vypneme. Upečený závin můžeme rovnou konzumovat, případně ho vylepšit nastrouhaným sýrem (eidamem nebo ementálem) a bylinkami. Sýrem posypeme povrch závinu a dáme rozehřát do vypnuté, ale ještě teplé trouby. Plech se závinem vyndáme z trouby a posypeme nastrouhaným sýrem (eidamem nebo ementálem).

Navrchu necháme rozpustit sýr ve vyhřáté, ale vypnuté troubě
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Navrchu necháme rozpustit sýr ve vyhřáté, ale vypnuté troubě

Poté vložíme plech se závinem ještě na chvíli do vypnuté, ale teplé trouby, sýr necháme rozehřát. Před podáváním můžeme pokrm dochutit bylinkami – rukolou nebo bazalkou, případně posypat piniovými oříšky.

Zdroj informací: autorka článku

Ze zbytku špenátu si připravte vitaminovou bombu:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 30. 1. 2022, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová