Koláče a záviny z listového těsta můžeme péct nasladko i naslano. Ať už zvolíme jakoukoli variantu, hodí se ke kávě, čaji i k večeři. Závin, ve kterém se snoubí jemná chuť piniových oříšků se slanou chutí špenátu a sladkých rozinek, je příjemnou změnou v jídelníčku, kterou každý jistě rád uvítá.
Závin lze vyrobit s různými obměnami. Pokud jsou pro vás piniové oříšky nedostupné, můžete je nahradit třeba vlašskými. Jakékoli oříšky v kombinaci s rozinkami a špenátem chuť pokrmu umocní. Závin, ke kterému se hodí suché, polosuché i polosladké víno, jistě potěší vaše chuťové pohárky.
Na závin s piniovými oříšky a špenátem si připravte:
- listové těsto
- 250 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu
- 180 g sýru feta nebo balkánského
- 50 g rozinek
- 70 g piniových nebo jiných oříšků
- 3 lžíce 30% smetany
- 30 g másla
- špetku soli, trochu čerstvě namletého pepře a muškátového oříšku
Čerstvé listy špenátu nasekáme nahrubo a dáme do větší mísy. Použijeme-li špenát mražený, necháme ho rozmrazit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Na pánvi lehce opražíme piniové oříšky a necháme je vychladnout. Do mísy, ve které máme připravený špenát, přidáme spařené rozinky, na kostičky nakrájený sýr feta nebo balkán, opražené oříšky, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek. Vše důkladně promícháme.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Okraje listového těsta potřeného náplní přeložíme z jedné i druhé strany přes sebe a spojíme, aby náplň nevytekla. Stejně tak stlačíme k sobě i oba konce závinu. Povrch závinu pak potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péci.
Během pečení závin alespoň ještě jednou nebo dvakrát potřeme rozkvedlaným vejcem, aby nepopraskal. Pečeme zhruba 25 minut, poté troubu vypneme. Upečený závin můžeme rovnou konzumovat, případně ho vylepšit nastrouhaným sýrem (eidamem nebo ementálem) a bylinkami. Sýrem posypeme povrch závinu a dáme rozehřát do vypnuté, ale ještě teplé trouby. Plech se závinem vyndáme z trouby a posypeme nastrouhaným sýrem (eidamem nebo ementálem).
Poté vložíme plech se závinem ještě na chvíli do vypnuté, ale teplé trouby, sýr necháme rozehřát. Před podáváním můžeme pokrm dochutit bylinkami – rukolou nebo bazalkou, případně posypat piniovými oříšky.
Zdroj informací: autorka článku
Ze zbytku špenátu si připravte vitaminovou bombu:
Publikováno: 30. 1. 2022, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová