reklama

Buřty si můžete dopřávat nejen v létě. Tahle dobrota je do nynějšího počasí jako dělaná

Buřty na pivu jsou klasika, která nesmí chybět mezi oblíbenými recepty v žádné rodině. Můžete si i mimo léto dopřát voňavé opečené buřty, kterým omáčka z piva dodá potřebný šmrnc. A nebyl by to Láďa, aby nepřišel s naprosto jednoduchým a rychlým receptem i v tomto případě.

Uvařte si v teple domova hospodskou klasiku - buřty na pivu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na buřty na pivu si nachystejte:

  • kvalitní špekáčky bez obsahu mouky či škrobu
  • 1 cibuli
  • kapii
  • sladký kečup
  • černé pivo
Suroviny potřebné k výrobě této lahůdky
Suroviny potřebné k výrobě této lahůdky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Začněte přípravou špekáčků. Rozkrojte je na půl. Na každé polovině pak nožem nakrojte vzorek – takového ježečka, jako když připravujete buřty na opékání nad ohněm. Cibuli nakrájejte na kolečka. Papriku na proužky. Na jednu z půlek buřtu pak položte kolečko cibule, dejte proužek papriky a přiklopte druhou půlkou buřtu. Na dvou místech propíchněte párátky, aby naplněný buřtík držel pěkně pohromadě.

Špekáčky naplňte a spíchněte párátkem
Špekáčky naplňte a spíchněte párátkem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na pánev nalijte trochu oleje a rozpalte ho. Použít můžete i sádlo. Špekáčky do něj vložte a nechte z obou stran opéct pěkně do červena. Přidejte trochu cibule a můžete podlít. Pivo a kečup použijte v poměru 1:1. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte asi 35 minut zvolna dusit. Pak už si na buřtech můžete pochutnávat společně s čerstvým chlebem.

Podlijte a nechte vařit
Podlijte a nechte vařit (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Touhle klasikou nepohrdne nikdo a nikdy. Navíc si můžete vyhrát a pokaždé buřty na pivu obohatit něčím jiným. Co takhle do buřtů vložit kromě cibule a papriky ještě plátek slaniny? Nebo ke kečupu a pivu přidat sklenici leča?

Chcete-li trochu zdravější variantu, můžete místo kečupu použít krájená či pasírovaná rajčata nebo protlak. Hodí se pak k vyladění přidat i lžíci medu. Vyhrát si můžete i s kořením, které do omáčky přidáte. Kdo má rád ostřejší, použije chilli papričku (nebo také ostrý kečup). Dát do nich můžete i česnek, trošku hořčice, majoránku, tymián, bobkový list a posypat čerstvou petrželí. Pro milovníky kysaného zelí - dejte do omáčky ještě sáček této pochoutky, která se obzvlášť v zimě hodí pro doplnění vitamínů a posílení imunity.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 24. 1. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová