Dýně nacházejí stále větší uplatnění v české kuchyni. Hodí se pro přípravu slaných i sladkých jídel a jsou ideální volbou pro rychlý oběd či večeři. Z dýně můžete uvařit vynikající polévku, omáčku, noky, upéct koláč, buchtu nebo chléb s dýňovými semínky. Lze ji dusit, smažit a v kombinaci s bramborami (i bez nich) uvařit chutné pyré. My budeme připravovat pokrm v moderním multifunkčním hrnci, který lze použít jako horkovzdušnou troubu nebo tlakový či pomalý a napařovací hrnec.
Co vše lze z dýně připravit
Pro přípravu pokrmů se hodí téměř všechny druhy dýní. Jednotlivé druhy se liší pouze tvarem, tvrdostí slupky, lehce odlišnou chutí a obsahem vody a škrobů. Nejčastěji používanou dýní je Hokkaido, kterou můžeme připravovat i se slupkou, protože je měkká. Mezi další hojně využívané druhy patří dýně máslová, špagetová, muškátová nebo obří dýně Goliáš. „Myslím, že budete překvapeni, jaké dobroty můžete z dýní vykouzlit. Nemusíte vařit jen polévku. Možnosti, jak dýně v kuchyni využít, jsou opravdu široké,“ říká kuchař Petr Stupka.
Dýně Hokkaido a její zpracování
Tento druh dýně má výtečnou, jemně kaštanovou chuť. Pro skvělé chuťové vlastnosti ji není nutné příliš dochucovat. Stačí trocha soli a koření. Nejčastěji se používá indické koření, kari, muškátový oříšek, bylinky, případně kokosová moučka nebo kokosové mléko. U dýně Hokkaido není třeba před tepelnou úpravou odstraňovat slupku. Pokud ji budete vařit nebo dusit, slupka změkne. Dýně s tvrdou slupkou je nutné oloupat. Dýně obsahuje vitamíny, zejména karoteny, bílkoviny a zdravé tuky. Pro vysoký obsah zinku jsou hodnotná a zdravá i její semínka.
Dužina uvnitř každé dýně je jedlá a lze ji využít do jakéhokoli pokrmu. „Vatovou součást, která se nachází uvnitř dýně a obaluje semínka, většinou odstraníme, protože není příliš využitelná. Je ale možné ji rozšmelcovat,“ vysvětluje Petr Stupka. „Určitě ale doporučuji pohrát si se semínky, která jsou výborná a zdravá, je dobré je usušit a vyloupat,“ doplňuje.
„Vybral jsem dýni Hokkaido, která je v naší kuchyni asi nejpoužívanější, a volil ze dvou možností přípravy. Hokkaido mohu použít na dort, podobně jako se dělá mrkvový, který je krásně oranžový, anebo upéct dýňovo-sýrový koláč, který mám velice rád. A ten si teď připravíme. Ti, kteří si neumí představit jídlo bez masa, mohou do koláče přidat například klobásu se slaninou,“ dodává kuchař.
Rychlý dýňovo-sýrový koláč
Dýni očistíme a rozkrojíme na dvě poloviny. Vydlabeme dužinu se semínky a dýni pokrájíme na kostičky. Podobně si připravíme a nakrájíme i kořenovou zeleninu a cibuli. Dýni se zeleninou osmahneme na másle, které ji krásně provoní a dodá pokrmu výbornou chuť. „Jakmile pokrm zavoní, přidáme trochu soli a koření. Já používám koření exotické, tedy kari. Pak přilijeme trochu sladké smetany a podusíme krátce do měkka,“ říká kuchař Petr Stupka.
Podušenou dýni přendáme do mísy a přidáme strouhanku. „Aby se jídlo rychleji propeklo, nedávám mouku, ale jen strouhanku, nejraději kukuřičnou, ale použít můžete i chlebovou nebo z rohlíků. Přidáme nastrouhaný sýr, trochu bramborového škrobu a vejce, která vše spojí. Aby byl pokrm krásně barevný, doplníme něco zeleného, například petrželovou a celerovou nať, kterou nasekáme a přimícháme do jídla,“ upřesňuje kuchař Stupka.
Vaříme v multifunkčním hrnci Salente Ario
Multifunkční hrnec, ve kterém tentokrát vaříme, má několik součástí a umožňuje rychlý a jednoduchý způsob přípravy jakéhokoli pokrmu. Můžete v něm připravit menší kuře, hranolky, sladké pokrmy nebo menší koláč. Pro zapékání dýně si připravíme formu. Vymažeme ji máslem, dno i strany vysypeme semínky, například sezamovými a lněnými, a dýňovou směs do formy přelijeme. Nakrájíme klobásu na menší špalíčky, obtočíme ji slaninou a zaboříme po jedné do směsi.
Do hrnce vložíme podložku, na ni položíme nádobu s pokrmem a zakryjeme víkem určeným pro pečení. Jednotlivé režimy se totiž liší podle pokliček, které jsou tři. Hrnec zapneme, nahřejeme na 140 °C a pokrm zhruba dvacet minut pečeme. Pokud si přejete, aby byl více propečený, můžete ke konci pečení zvýšit teplotu a dopéci ho do zlatova. Hotový pokrm má díky karotenoidům, které dýně obsahuje, krásně oranžovou barvu a je velmi chutný.
Hrnec nabízí tři možnosti přípravy pokrmů: smažení, restování a pečení. V jednom hrnci s nerezovou nádobou na přílohy si snadno, rychle a zdravě připravíte guláš, vývar nebo do zlatova usmažené hranolky bez použití oleje. Hrnec je ekologický, umožňuje nejen smažení bez tuku, ale má i nízkou spotřebu elektrické energie. Jeho výhodou je možnost přípravy hlavního jídla současně s přílohou. Použít ho lze jako horkovzdušnou troubu nebo tlakový či pomalý, napařovací hrnec, rýžovar, jogurtovač nebo sterilizátor.
Zdroj informací: pořad Tajemství domova
Vyrobte si prima svítící dýni:
Publikováno: 23. 1. 2022, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová