Podle receptu autorky blogu S vášní pro jídlo připravíte baskický cheesecake, který je hitem posledních let a není se čemu divit. Je neuvěřitelně krémový a jemný. Postrádá sušenkovou vrstvu, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a delikátnosti, navíc jeho připečený zlatavý povrch přidává další zajímavou texturu a chuť. Je to prostě ideální dezert na Valentýna, zvlášť když ho ještě doplníte čerstvým ovocem a omáčkou z červeného vína.
Připravte se na baskický cheesecake
Recept na baskický pečený cheesecake s omáčkou z červeného vína, který může být inspirací pro valentýnské téma.
Na cheesecake:
- 600 g krémového sýra
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- 20 g hladké mouky
- a navíc čerstvé ovoce k ozdobení
Na omáčku:
- 1 dcl červeného vína
- 70 g cukru
- pomerančová kůra z ½ bio pomeranče
- 200 g bobulového ovoce, čerstvého nebo mraženého
- 1 lžička kukuřičného škrobu
A jak postupovat?
Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém. Troubu nastavte 180 °C. Skvěle se ale uplatní kombinovaná parní trouba, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H. Na ní stačí nastavit funkci „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C. Takto pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třase.
Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“. Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě vychlaďte aspoň hodinu v lednici. Pro přípravu omáčky nalijte do hrnce víno, přidejte cukr a pomerančovou kůru. Přisypte ovoce a pozvolna duste pod pokličkou asi 15 minut.
Omáčku rozmixujte nebo propasírujte, podle potřeby vmíchejte škrob, krátce povařte do zhoustnutí a odstavte z plotny. Cheesecake podávejte vychlazený, ozdobte čerstvým ovocem a přelijte omáčkou. Dobrou chuť!
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její láska k dobrému jídlu dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas,“ říká o sobě Kaya.
V jaké troubě Kaya dezert vykouzlila?
Kaya má doma kombinovanou parní troubu s vestavěnou Wi-Fi a ovládáním pomocí velkého dotykového displeje i mobilu nebo tabletu a aplikace. Velká trouba s objemem 73 l je vybavená senzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu s nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry a navíc umožňuje i vaření ve 100% páře.
Právě horkovzdušné pečení s vysokou 75% úrovní páry využila Kaya při přípravě tohoto slavnostního dezertu. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava Silver Ice. Příjemné je i tlumené dovírání dvířek trouby.
Zdroj informací: Whirlpool CR; Kaya, blog S vášní pro jídlo
Publikováno: 27. 1. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce